bezár
 

irodalom

2012. 04. 05.
Olja - a "fegyencíró" legújabb regénye
Robert Yugovich: Olja. Atlantic Press Kiadó, Budapest
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Robert Yugovich, akit a magyar média fegyencíróként emleget, a nemzetközi leánykereskedelem és a szexipar legjobban őrzött titkait tárja fel új könyvében az Oljában, mely sokakat meghökkent, vagy éppen megbotránkoztat, de senkit nem hagy hidegen. Yugovich ugyanis elképesztően hiteles. Nem kétséges, hogy ennek a regénynek is minden szereplőjét személyesen ismeri, így a főhőst, Olját is. Az sem, hogy a hollandiai szerb maffia vezéralakjaként átélt minden pokoli szituációt, amit leír, mi több, közülük nem egyet gyaníthatóan maga idézett elő.

prae.hu

A Moldovából eladott és erőszakkal prostituálttá tett gyereklány története arról is szól, hogy a luxusprosti, az amszterdami kirakatban magát kellető örömlány és a sarki kurva között nincs sok különbség, mert „beosztásuk” és életük felett is az alvilág, ezesetben a hollandiai szerb maffia rendelkezik. A szerző 38 éves, valódi nevét nem ismerjük, természetesen könyveit is álnéven írja. Lehetséges, hogy eredeti nevét nem is használhatja többé. Yugovich ugyanis védett tanúként jelenleg is egy magyarországi büntetés-végrehajtási intézetben várja, hogy visszatérhessen családjához, melynek vonzereje az ő életében végül is erősebbnek bizonyult a könnyű pénzszerzés csábításánál.
Olja én vagyok – mondhatná Robert Yugovich Flaubert után szabadon, s egy dologban a volt rabszolgatartó és a rabszolga sorsa közt valóban nincs különbség. Abban, hogy a múlt nem törölhető. Másfelől azonban Oljáról is tudjuk, hogy létező személy, bár ő sem a saját nevén szerepel a könyvben. Legutóbb egy budapesti hetilapnak Yugovich ügyvédje közvetítésével azt nyilatkozta, hogy Oljának tizenöt szenvedésekkel teli év után sikerült az, ami csak nagyon keveseknek adatik meg ebben az iparban: tizenötezer dolláros váltságdíj fejében sikerült „kiszállnia” az európai leánykereskedelem szigorúan őrzött húspiacáról, s jelenleg férjével és két gyermekével él a világtól elvonultan, viszonylagos biztonságban.
Robert Yugovich pedig kilencéves börtönbüntetését tölti, melyet a rotterdami drogmaffia egyik alvezéreként kapott. Körülbelül négy éve van még hátra, s ha így folytatja, sikeres íróként távozhat onnan, ahova lebukott bűnözőként került. Jelenleg Hontalan hazafi című új regényén dolgozik, mely tekintettel a szerző kalandos életútjára, megint csak távol áll a romantikus fikciótól. A könyv a koszovói háború szörnyűségeiről szól, melyeket a szerző, aki 17 évesen került Milosevics hadseregébe, ugyancsak személyes tapasztalatból ismer.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Horváth Iván (1948-2024)
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Platon Karataev: Napkötöző
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés