bezár
 

irodalom

2012. 04. 05.
Alekszandr Herzen 200 éve született
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kétszáz éve, 1812. április 6-án született Moszkvában Alekszandr Ivanovics Herzen orosz író, publicista, filozófus, forradalmár, az orosz szocializmusnak is hívott narodnyik ideológia megteremtője.

prae.hu

Egy gazdag orosz földbirtokos és egy protestáns német polgárlány törvénytelen gyermeke volt. Családi nevét apja gondolta ki, a Herzen (a német Herz - szív szóból eredően) arra utalt, hogy a fiú igazán a szíve szerint való gyerek volt. Herzen tizenhárom évesen tanúja volt a dekabrista lázadást követő kegyetlen megtorlásoknak, amelyek életre szóló nyomot hagytak benne.

Apjának köszönhetően a szokásos nemesi nevelésben részesült, külföldi tanítókat is szerződtettek mellé, megismerte a külföldi - elsősorban a XVIII. század végi - külföldi irodalmat. Az ifjú 1829-ben beiratkozott a Moszkvai Egyetemre, ahol matematikát és fizikát tanult, stúdiumait 1833-ban fejezte be. Egyetemi évei alatt hasonló gondolkozású fiatal társaival közösen tanulmányozták a francia utópista szocialisták, Saint-Simon és Charles Fourier eszméit, rá leginkább Saint-Simon "látomása" hatott, aki egy teljesen új, megnemesedett emberiséget vizionált, új keresztény hitet, amely az egyén és a közösség szerepét egyformán fontosnak tartja, s véget vet az ember ember általi kizsákmányolásának.

1834-ben társaival együtt őt is letartóztatták és a Moszkvától több száz kilométerre fekvő Permbe, majd Vjatkába deportálták, ahol a kormányzó kancelláriáján dolgozott. A vád szerint a cár személyét sértő dalokat énekeltek, az ügy aktái Herzent a társadalomra veszélyes szabadgondolkodóként jellemezték. Később tanácsosként a Moszkvához közelebbi Vlagyimirba helyezték, ahol megnősült.

1840-ben Herzen visszatérhetett Moszkvába, kapcsolatba került Sztankevics és Belinszkij hegeliánus körével. Hegel műveit már a száműzetésben tanulmányozni kezdte. Megragadta a német gondolkodó dialektikus történelemfelfogása, amely szerint szükségszerű a politikai és társadalmi változás.

Ebből azt a következtetést vonta le, hogy a lázadás a fennálló elnyomó renddel szemben észérvek által igazolható, mint mondta, "Hegel filozófiája a forradalom algebrája". Herzen veszélyesnek tartotta a korában oly népszerű szlavofil eszmerendszert, mert annak híveiben a fennálló rendszer támogatóit látta. Ugyanakkor - bár ő a nyugatosok pártján állt - jó néhány gondolatukat átvette, maradéktalanul osztotta hitüket az egyszerű népben, lenyűgözte a falu közösségét hangsúlyozó kollektivista szellem.

Herzen apja halála után 1847-ben elhagyta Oroszországot, mert fullasztónak érezte I. Miklós önkényuralmi rendszerének légkörét. Az 1848-as francia forradalmakat nagy reményekkel üdvözölte, a véres megtorlás pedig a szocializmus irányába lökte. Proudhon nézeteivel szimpatizált, együtt is dolgozott vele és a francia kispolgári szocializmus más képviselőivel. 1849-ben a bonapartista rezsim elől Párizsból Svájcba, majd a Szárd Királysághoz tartozó Nizzába utazott, a forradalmak utáni európai radikális emigráció köreiben forgolódott. Ekkor született írásaiban leszámolt korábbi liberális nézeteivel.

Az ideálok összeomlása, az egész Európát elborító reakciós hullám hatására kiábrándult a régi Európából, a nyugati intézményrendszerekből, s megfogalmazódott benne, hogy Oroszország és a szláv világ hivatottak megvalósítani a szocialista eszmét. Meggyőződésévé vált, hogy külön orosz útra van szükség, az orosz szocializmusra, amely megkerüli a kapitalizmust és a földközösség (obscsina) alapján jut el a szocializmusig. Egy ilyen átalakulás szerinte csak az értelmiség vezetésével vihető végbe, amelynek e feladatot mintegy vezeklésként - lévén hogy eddig a nép számlájára élt - kell teljesítenie.

Felesége halála után 1852-ben Londonba költözött és megalapította a Szabad Orosz Nyomdát. 1857-től jelentette meg a Kolokol (Harang) című hetilapot, amelyet a hatósági tiltás ellenére rendszeresen becsempésztek Oroszországba, s amely nagy hatással volt az oroszországi belpolitikai fejleményekre. Az orosz kormány nyomására a lap szerkesztősége 1865 márciusában kénytelen volt elhagyni Angliát és Svájcba költözött (Herzen ekkor már svájci állampolgár volt), ahová egy hónap múlva követte a Szabad Orosz Nyomda is.

Herzen az idők során tompította politikai nézeteit és kevesebbet foglalkozott a forradalommal, többet az időközben trónra lépett II. Sándor cár reformjaival. Óvatosan lavírozott a reformok és a forradalom között, így elveszítette a reformerek és a forradalmi demokraták támogatását is. 1864-ben érdeklődése a Karl Marx vezette I. Internacionálé felé fordult.

A politikai harcok között megfáradva megírta az orosz irodalom egyik klasszikusát, saját életrajzát Múltam és gondolatok címmel. 1870. január 21-én halt meg Párizsban, művei, gondolatai még évtizedekig hatottak hazájában.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Renaud-Delage: Gru 4
Bartók György szerzői estje a Fugában
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés