bezár
 

irodalom

2012. 04. 03.
Kassák első kiadású könyvei, verskéziratai, fotói
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kassák Lajos (1887-1967) költő, író, festő, irodalomszervező, a magyar avantgárd nemzetközi ismertségű képviselője életébe, munkásságába enged bepillantást a Nehéz esztendők című tárlat; a születése 125. évfordulója alkalmából készült kiállítás szerdától látható a Home Galériában.

prae.hu

Mások mellett két eredeti verskéziratát, szerkesztésében a Ma című folyóirat összesen négy megjelent különszámából három eredeti példányt, nyolc-tíz könyvborítója tervét és első kiadású könyveit lehet megtekinteni, utóbbiakból tíz-tizenkét példány dedikált, köztük Hevesy Iván fotóművésznek, László Gyula régész-történésznek és Schubert Ernő festőművésznek - sorolta Kertész Csaba, a galéria vezetője az MTI-nek.

Látható a kiállításon két festménye, az egyik 1950-ből, a másik 1960-ból, két eredeti linómetszet, amely képarchitektúra 1921-ből. Vannak fotók is, köztük Lucien Hervé, Rédner Márta, Rónai Dénes róla készített képei és Lengyel Lajos eredeti, 1928-ban exponált közös fényképe Kassákról, Simon Jolánról és édesanyjáról, a "Mutterkáról", valamint a Gödi fészekben készült csoportkép a Munkakörösökről.

Az a felvétel is szerepel a tárlaton, amely akkor készült, amikor Kassák 1926-ban visszatért az emigrációból: Bécsből hajóval érkezett Esztergomba, a fotón a háttérben látható az esztergomi bazilika is.

A kiállításon - amely május 4-ig tekinthető meg - plakátok, címlaptervek, szitanyomatok is helyet kaptak, akárcsak Gulyás Gyula bronz mellszobra Kassák Lajosról.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Bartók György szerzői estje a Fugában
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés