bezár
 

art&design

2012. 04. 02.
Régészek az örökségvédelmi törvény ellen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tiltakozik az örökségvédelmi törvény tervezett újabb módosítása ellen a Magyar Régész Szövetség (MRSZ); álláspontjuk szerint a nagyberuházásokhoz kapcsolódó régészeti feltárások idő- és költségkeretének további csökkentése az ország régészeti örökségét veszélyeztetné.

prae.hu

Az MRSZ által az MTI-hez hétfőn eljuttatott állásfoglalás szerint a szövetség csupán a sajtóból értesült arról, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) indítványára az Országgyűlés ismét napirendre tűzte a kulturális örökség védelméről szóló törvény módosítását.

"Bár az elmúlt hónapokban nemcsak szakmai részről érték erőteljes kritikák a legutóbb 2011 novemberében átírt törvényt, mégis újból a szakma részvétele nélkül és az örökségvédelmi szempontok - egyebek mellett Magyarország nemzetközi kötelezettségvállalásainak - mellőzésével készül a kormány annak módosítására" - áll az MRSZ közleményében.

A régészszervezet a Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter részére március 29-én eljuttatott levelében is kiemelte: noha érthető a gazdaságpolitika céljait szem előtt tartó, az eljárások időtartamának rövidítését célzó szempont, a próbafeltárások engedélykötelességének eltörlése és a régészeti feltárások engedélyezési kérelmének ötnapos határideje a megalapozott szakmai munka feltételeit veszélyezteti.

Problémát jelent a gépi földmunka időtartamának egységesen tíz napra történő korlátozása is, ez ugyanis teljességgel figyelmen kívül hagyja mind a régészeti feltárások gyakorlati, szakmai szempontjait, mind a beruházások eltérő léptékéből adódó realitásokat - figyelmeztet az állásfoglalás.

A dokumentum szerint az MRSZ attól tart, hogy a nagyberuházásokhoz kapcsolódó régészeti feltárásokra fordítható keretösszeg 200 millió forint bruttó értékre történő további leszállításával a nemzeti identitás egyik pillérét jelentő régészeti örökség további jelentős része fog örökre elveszni.

Mint a szövetség közölte, levelükben felajánlották együttműködésüket a törvényalkotók számára, és felhívták figyelmüket az MRSZ már kész törvénymódosítási javaslatára.

Az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottsága hétfőn általános vitára alkalmasnak találta a NEFMI indítványát. A testület ülésén Szőcs Géza kulturális államtitkár közölte: a módosítási javaslatban az örökségvédelmi szakma szempontjait ezúttal a nemzetgazdasági érdekek alapján voltak kénytelenek felülírni.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

(Súlyosan elfogult vélemény)
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés