bezár
 

zene

2012. 04. 02.
Fokanov Anatolijé a Székely Mihály-emlékplakett
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Éppen húsz éve énekel Budapesten, a Magyar Állami Operaházban Fokanov Anatolij bariton: a novoszibirszki énekes hétfőn délben vette át újabb elismerését, a Székely Mihály emlékplakettet.

prae.hu

"Szeretem a hősi szerepeket, akárcsak a lírai vagy a karakter feladatokat. Azokat különösképpen, például az Otello Jágóját vagy a Tosca Scarpiáját, amelyekben játszani lehet, nemcsak kiállni és énekelni" - mondta az énekes a díjátadó után az MTI-nek.

Fokanov Anatolij kifejtette, hogy nosztalgiával gondol a szláv repertoárra, az Anyegin, a Pikk dáma előadásaira, hiszen az orosz operairodalom művei az utóbbi években ritkán kerültek műsorra. Pedig - fűzte hozzá - éppen a plakett névadója, Székely Mihály, valamint a legendás Fodor János, az ötvenes-hatvanas évek kiemelkedő sztárjai a Hovanscsina, az Igor herceg, a Borisz Godunov főszerepeiben utolérhetetlen teljesítményt nyújtottak a hangfelvételek tanúsága szerint.

Velük természetesen nem találkozhatott, de Melis Györggyel még igen és példaképének tekinti. Mint megjegyezte, a kollégák által odaítélt díjakat, a Melis- és most a Székely-emlékdíjat tekinti a legértékesebbeknek.

Ókovács Szilveszter kormánybiztos azt hangsúlyozta, hogy a névadó ugyan basszista volt, de a díj befogadó, szoprán és tenor is volt a díjazottak között. "Üzembiztos" énekesnek nevezte Fokanov Anatolijt, akire egy operaház biztosan támaszkodhat.

Az orosz énekes Novoszibirszkben kezdte pályáját, majd a budapesti operaház magánénekese lett. 1992 óta a Magyar Állami Operaház magánénekese. 1997 óta magyar állampolgár. 2004-ben érdemes művész, 2010-ben kiváló művész címet kapott. A Verdi-repertoár számos alakját keltette életre, Rigolettót, Germont-t (Traviata), Anckarström, illetve Luna grófot, Nabuccót, Posa márkit, Jagót, Guido di Monfortét.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
A 180-as Csoport című kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés