bezár
 

irodalom

2012. 04. 01.
X. Debreceni Költészeti Fesztivál
2012. április 11-13.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Debreceni Költészeti Fesztivál ebben az esztendőben a múltba tekintés mellett azt is igyekszik megmutatni, hogy jelenünkben milyen újszerű, izgalmas formákban él tovább a versírás és versolvasás hagyománya, illetve mennyire friss, sokszínű és rétegzett ma Debrecen irodalmi élete.

prae.hu

A fesztiválon fellépnek a Református Kollégiumban évszázadokon keresztül művelt diákköltészet örökségét átvevő egyetemi műhelyek: ezen a színtéren az alkotás számos fiatal közös öröme. Bemutatkoznak olyan kulturális-művészeti médiumok is, amelyek vállalják a Debrecenhez való kötődésüket, de már sikerült országos jelentőségre is szert tenniük: ezen a színtéren valóra vált a város Gulyás Pál által megálmodott, "tájakat összekötő" szerepe.

A meghívott neves írók-költők között egyaránt szerepelnek debreceniek és olyan művészek is, akik szívesen látott vendégként látogatnak el hozzánk. A programokból az is kiderül, hogy számunkra a vers nem csupán önmagában létezik: sokszor elválaszthatatlan a vizuális kultúrától, vagy akár a populáris kultúra bizonyos formáitól. A fesztivál üzenete tehát az, hogy nemcsak Csokonai, Tóth Árpád vagy éppen Ady emlékezete teszi Debrecent a költészet városává, de az a lendületes, sokrétű alkotói tevékenység is, amely jelenleg újult erővel folyik a város kulturális színterein.

2012. április 11.

14:00 szavalóverseny Kiss Tamás verseiből

17:00 Kölcsey Központ, földszinti körfolyosó Kiss Tamás emléktáblájának avatása

18:00 Kölcsey Központ, Bálterem

"...Iegyen itthon kegyeImed" - irodalmi est

2012. április 12.

20:00 Kulter Szalon-est audiovizuális performansszal

A KULTer.hu szerkesztőségének beszélgetése a kortárs magyar irodalmi, vizuális és populáris kultúra találkozási pontjairól, azon belül is a költészet számára megnyílt új lehetőségekről, a dalszöveg és a versszöveg viszonyáról. A beszélgetés résztvevői: Áfra János, Barna Péter, Dunai Tamás, Herczeg Ákos, Papp Sándor, Vass Norbert. Moderál: Ureczky Eszter. A kötetlen beszélgetésbe nyúló est zenei atmoszférájáról a Forgotten Dreams és az audiovizuális performanszt is bemutató Fjord in the Orange Juice Sky gondoskodik.

2012. április 13.

15 óra, Kölcsey Központ, Bényi Árpád terem

Rajzás (Költészeti rendezvény)
Vendégünk Borbély Szilárd Babérkoszorús költő, író, irodalomtörténész
és Térey János Babérkoszorús költő, író, műfordító

15:00 Egyetemi irodalmi önképzőkörök délutánja

Bemutatkozik a DEIK és a LÉK Irodalmi Kör. Beszélgetés fiatal műhelytagokkal és fel-olvasás a szerzők írásaiból (LÉK-tagok: Biró Vivien, Baranyi Gergely, Somoskői Beáta; DEIK-tagok: Horváth Imre Olivér, Németh Margarita és Polgár Tóth Tamás) Moderál: Farkas Gábor.

16:30 FISZ-moll délután Kollár Árpád Sziveri-díjas költővel, az írószervezet elnökével
Beszélgetőtárs: Korpa Tamás

18:00 A Szkholion művészeti- és szakfolyóirat felolvasással egybekötött lapbemutatója

Nemes Zoltán Márió és Kele Fodor Ákos JAK-tagok olvasnak fel verseikből, mesélnek költészetükről, majd a lap szerkesztősége (Áfra János, Balajthy Ágnes, Barna Péter, Jován Katalin, Korpa Tamás) beszélget a folyóirat működéséről.

19:30 JAK Old Stars-est Borbély Szilárddal és Térey Jánossal
Moderál: Lapis József


Együttműködő partnereink: a JAK (József Attila Kör), a FISZ (Fiatal Írók Szövetsége), a Szkholion – a Debrece-ni Egyetem Bölcsészettudományi Karának művészeti és szakfolyóirata, a KULTer.hu kortárs kultúrportál, a Debreceni Egyetem Kommunikáció- és a Médiatudományi Tanszéke és a Debreceni Egyetem Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézete.



nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Renaud-Delage: Gru 4
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés