bezár
 

irodalom

2012. 03. 30.
A NEFMI alá kerül a megyei levéltári rendszer
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) válik a megyei levéltári rendszer fenntartójává május 1-ől a kormány szerdai döntése értelmében; a megyei levéltárak június 1-ig a Magyar Országos Levéltárból (MOL) létrejövő Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) szervezetébe integrálódnak.

prae.hu

Az addig megyei önkormányzati fenntartású kulturális intézményrendszer január 1-jén került az állami Megyei Intézményfenntartó Központok (MIK) irányítása alá, ezt az állapotot azonban a kormány ideiglenesnek tekintette, mert nem volt szerencsés, hogy a fenntartói és szakmai felügyeleti jogok két külön minisztériumhoz tartoztak.

A megyei levéltári hálózat jelenleg 19 megyeszékhelyen 20 intézményt jelent, ezek több mint 40 településen, 68 telephelyen őriznek összesen 255 ezer folyóméternyi iratanyagot. A 20 intézményből jelenleg is csak 8 gazdálkodik önállóan, ami az MNL-be olvadással természetesen megszűnik.

Gyimesi Endre levéltári miniszteri biztos szerint az új szisztémában az MNL országos központja a központi, a megyei tagintézmények pedig a megyei közigazgatási anyagokat gyűjtik majd. Az átalakítás várhatóan némi megtakarítást jelent majd, de nem ez az elsődleges szempont, hiszen idén mindössze 9 milliárd forintból oldják meg a teljes magyar levéltárügy finanszírozását - hangsúlyozta.

A kormányhatározat értelmében a megyei múzeumok gazdasági önállósága mégsem szűnik meg április 1-jén a MIK-eken belül, és a kormány rövidesen döntést hoz a megyei múzeumok, könyvtárak, művelődési központok további sorsáról is.


nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Platon Karataev: Napkötöző
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés