bezár
 

zene

2008. 08. 25.
Új jelentkező a bayreuthi ünnepi játékok élére
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Gérard Mortier, a párizsi operaház volt intendánsa is versenybe száll a bayreuthi ünnepi játékok irányításáért - adta hírül hétfőn a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

prae.hu

Mortier a zeneszerzőóriás Richard Wagner dédunokájával, a 62 éves Niké Wagnerrel közösen venné át a több mint 130 éves múltra visszanyúló operafesztivál vezetését.

A világ egyik legtekintélyesebb operamenedzserének jelentkezéséről Niké Wagner számolt be a német újságnak. A belga Mortier korábban 10 éven át dolgozott a salzburgi ünnepi játékok intendásaként.

Az újság szerint egyikük sem zárta ki, hogy együttműködjön a nagy hagyományú ünnepi játékok irányítására aspiráló másik Wagner-dédunokával, a 63 éves Eva Wagner-Pasquierrel.

Az operamenedzser Eva eredetileg Nikével, apja már elhunyt testvérének, Wieland Wagnernek a lányával - a weimari művészeti fesztivál igazgatójával - közösen pályázott a posztra, de áprilisban visszalépett, és féltestvérével, apja második házasságából származó 30 éves Katharinával közös pályázatot adott be, noha évek óta vetélkedtek egymással a pozícióért, és hírek szerint nem is voltak egymással beszélő viszonyban.

A 89 éves Wolfgang Wagner, a zeneszerző unokája, aki egy korábbi megállapodás alapján élete végéig jogot szerzett az ünnepi játékok irányítására, augusztus 31-i hatállyal lemondott erről a jogáról. Hírek szerint lemondását nem kötötte feltételhez, de úgy tudni, legszívesebben lányainak, Evának és Katharinának adná át a stafétabotot.

Az utódról szeptember 1-jén dönt a fesztiválért felelős alapítvány kuratóriuma.

nyomtat

További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés