bezár
 

irodalom

2012. 03. 29.
Mindszenty-emlékév kezdődik Révkomáromban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Csütörtökön kezdődik a Pázmaneum Polgári Társulás által meghirdetett Mindszenty-emlékév a révkomáromi Szent András-plébániatemplomban, az ünnepélyes programon monodráma keretében emlékeznek meg Mindszenty József hercegprímás születésének 120. évfordulójáról.

prae.hu

Az ünnepélyes program Karaffa János atyának, a Pázmaneum védnök-elnökének a köszöntőjével kezdődik, majd bemutatják az Állok Istenért, Egyházért, Hazáért című monodrámát Boráros Imre színművész főszereplésével.

Tarics Péter monodrámája, amely Mindszenty József emlékiratainak a felhasználásával készült, hat képben idézi fel a bíboros életének 1948-tól a haláláig, 1975-ig terjedő időszakát.

Mindszenty József bíboros, Magyarország utolsó hercegprímása március 29-én született 120 évvel ezelőtt. 1948–ban letartóztatták, majd koncepciós perben életfogytig tartó fegyházra ítélték, később házi őrizetbe helyezték. A szovjet megszállás után 1956-ban az amerikai nagykövetségre menekült, ahol egészen 1971-es külföldre távozásáig tartózkodott.

Ezután aktív pasztorációs tevékenységet folytatott világszerte a magyar hívek között. Bécsben halt meg 1975-ben. Holttestét 1991-ben hozták Magyarországra, és helyezték el az esztergomi érseki kriptában.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Horváth Iván (1948-2024)
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés