bezár
 

film

2012. 03. 29.
Spanyolcsizma a Titanicon
19. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál, 2012. április 13-21., Uránia, Toldi, Kino, Örökmozgó, A38
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A nagy sikerű tavalyi ír bemutatkozás után 2012-ben a Titanic "vendégországa" Spanyolország, és a program az ibériai filmgyártás különböző arcait és az ország különböző tájait próbálja minél teljesebben bemutatni. Az öt alkotást bemutató Spanyolcsizma nevű szekció, különböző műfajokat – dokumentumfilm, dráma, vígjáték – felvonultatva, gyönyörű spanyol tájakra kalauzolja majd el nézőket.
A Kedves idegen például Mallorcán játszódik, ide érkezik egy titokzatos külföldi – az ír világsztár Colm Meaney –, aki spanyol nyelvtudás híján bölcsen hallgatva hamar a mindenki gyóntatójává válik, miközben ő maga is titkokat rejt. Hasonlóan súlyos titkokról szól az Oscar másik fele, amely Almeria partjainál készült, és egy hallgatag biztonsági őrről és annak rég látott, gyönyörű húgáról szól. A Katalónia über alles! teljes egészében katalánul forog, ami igazán ritkaságnak számít, s kíméletlen, néhol fekete humorú történet a katalán (fő)város társadalmáról, amely a növekvő intolerancia Európájában keresi helyét.

Katalónia über alles!


Az Amit csak akarsz különös családi történet, ahol az apuka kénytelen – furcsa módon – pótolni korán elvesztett feleségét, hogy megvédje kiskányát, a Garbo, a kém című dokumentumfilm pedig a második világháború legmerészebb kettősügynökéről szól, aki történetesen spanyol volt.

A szekció megvalósításában hathatós támogatást nyújt a spanyol nagykövetség, valamint a Cervantes Intézet. Nekik köszönhetően a Titanic vendégeként két film rendezője is ellátogat hazánkba, Ramon Tremens (Katalónia über alles!) és Toni Bestard (Kedves idegen), akik április 18-án érkeznek Budapestre.

Oscar másik fele

 


Egyre több részlet és információ:

www.titanicfilmfest.hu
www.facebook.com/titanicfilmfest





prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A Friss Hús Határhelyzetek című nemzetközi szekciójáról
Dev Patel: A Majomember
Alex Garland: Polgárháború

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Bartók György szerzői estje a Fugában
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés