bezár
 

irodalom

2012. 03. 28.
Isabel Allendének ítélték az Andersen-díjat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Isabel Allende chilei írónőnek ítélték oda idén a dániai Odense város és egy magánalapítvány aránylag friss alapítású, de tetemes pénzjutalommal járó irodalmi díját, amelyet a város nagy szülöttjéről, Hans Christian Andersen meseíróról neveztek el.

prae.hu

Az indoklás méltatja a 69 éves írónő "mágikus elbeszélői tehetségét" és azt a "képességét, hogy elvarázsolja az olvasót".

A Hans Christian Andersen Irodalmi Díjat szeptember 30-án, az odensei kongresszusi központban adják át A rút kiskacsát ábrázoló bronzszobor kíséretében Isabel Allendének, aki ebből az alkalomból felolvasóestet tart a központi közkönyvtárban.

Az 500 ezer dán korona - mintegy 19 millió forintnyi - pénzjutalommal járó irodalmi elismerést formálisan 2010-ben alapították, és első díjazottja még abban az évben J. K. Rowling brit írónő, a Harry Potter-sorozat szerzője volt. (Utólag a díjazottak közé számítják Paulo Coelho brazil írót is, akit 2007-es dániai látogatása alkalmával Odense díszpolgárává avattak.)

Isabel Allende, akinek 19 művét 35 nyelvre fordították le és 57 millió példányban adták el szerte a világban, a dán hatóságok által a meseíró születésének bicentenáriuma alkalmából szervezett 2005-ös nemzetközi Andersen-év egyik nagykövete volt.

Steen Möller odensei kulturális tanácsnok hangsúlyozta, hogy a chilei írónő "mágikus világa" sok hasonlóságot mutat a nagy meseíróéval.
Allendét, aki eredeti hivatását tekintve újságíró és a latin-amerikai irodalom tanára, már félszáz díjjal halmozták el a világ 16 országában; az írónő saját alapítványa révén szerte a világban támogatja a női jogfosztottság elleni küzdelmet.

A Hans Christian Andersen Irodalmi Díj nem tévesztendő össze "a gyermek- és ifjúsági irodalom Nobel-díjaként" is emlegetett, pénzjutalommal nem járó Hans Andersen Díjjal, amelyet a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa (IBBY) a gyermekkönyvek kategóriájában már 1956 óta, az illusztrátorok kategóriában pedig 1966 óta ítél oda kétévente II. Margit dán királynő védnöksége alatt.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Platon Karataev: Napkötöző
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés