bezár
 

art&design

2012. 03. 28.
Kiállítás öntöttvas tárgyakból
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Új állandó kiállítás nyílik csütörtökön a Váci Értéktárban: a Vasba öntött történetek címet viselő tárlat az intézmény öntöttvas gyűjteményének legérdekesebb darabjait mutatja be.

prae.hu

Mészáros Balázs, a Váci Értéktár igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy az állandó kiállításban mintegy száz öntöttvas tárgy kap helyet.

A kiállítás az öntöttvas-művesség történetét a 19. század elejétől a 20. századig elejéig, a klasszicista formáktól a historizáló tárgyakon keresztül a szecesszióig mutatja be.

Az igazgató felidézte, hogy az állandó kiállítás Berczeli Attila váci gyűjtő tárgyain alapul. A gyűjtőtől 2007-ben vásárolta meg a város a több száz darabos kollekciót, amelyet az tett különösen értékessé, hogy az öntöttvasból készült tárgyak teljes spektrumát igyekezett átfogni.

A kályháktól kezdve a tintatartóig, a vasalóig minden megtalálható benne - tette hozzá Mészáros Balázs.

A tárlaton a gyűjtemény kiemelkedő darabjai kaptak helyet, olyan használati és dísztárgyak - tányérok, gyertyatartók, asztali feszületek, különböző faldíszek -, amelyek a 19. században hozzátartoztak az otthonok berendezéséhez.

Látható a kiállításban néhány öntöttvas kályha is. Mészáros Balázs elmondta, hogy Várkonyi László váci kályhagyűjtő is kölcsön adott egy különösen szép, úgynevezett Bolyai-kályhát a tárlatra. Az igazgató ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem kályhakiállítást akartak berendezni, hiszen számos ilyen látható országszerte. A céljuk az volt, hogy megmutassák, sokkal sokszínűbb és változatosabb ez a műfaj.

A tárlat megismerteti a látogatókat az öntöttvas tárgyak gyártásának történetével, a díszítéssel, azzal, hogy milyen mintákat, előképeket használtak egy-egy darab elkészítéséhez.

Mészáros Balázs felidézte, hogy annak idején számos híres festményt mintáztak meg öntöttvasból, az így készült tárgyak pedig az otthonok becses díszei voltak. A kiállításon láthatók például Leonardo da Vinci Utolsó vacsorájának apostolai. A történelmi emlékek közül kiemelkedik Kossuth Lajos 1849-ben Munkácson öntött mellszobra, és jelentősek a II. Rákóczi Ferenc életének fordulópontjait felidéző domborművek is.

A tárlat interaktív, ugyanis játékokat rejtettek el a kiállítótérben: fiókokban, rekeszekben várnak öntöttvas meglepetések a látogatókra. Ettől azt remélik, hogy a felfedezés élményét tudja nyújtani elsősorban a gyerekeknek, de akár a felnőtteknek is - jegyezte meg a Váci Értéktár igazgatója.

Az állandó kiállításhoz múzeumpedagógiai programok is kapcsolódnak. Készült a tárlathoz egy vezetőfüzet, amelyben kérdésekre lehet válaszolni, emellett iskolai csoportok számára is vannak programok, amelyek az öntöttvas-művességről, az iparosodásról, a lakáskultúráról szólnak.

A Váci Értéktár új állandó kiállítása csütörtökön nyílik meg a Pannonia-házban.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés