bezár
 

art&design

2012. 03. 28.
Klasszikusok, modernek és kortársak a Belvedere árverésén
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Klasszikus, modern és kortárs művészek munkáit vonultatja fel a Belvedere Galéria szombati árverésén. A 155 tételt felsorakoztató összeállításban festményeket, valamint grafikákat és szobrokat kínálnak eladásra, a műtárgyak csaknem negyedének több mint egymillió forint feletti a kikiáltási ára.

prae.hu

Most bukkant fel Huszár Vilmos (1884-1959) Kártyázók című olaj vászna. A festő az 1920-as évek végén a korábbiaktól eltérő, lényegesen játékosabb és a polgári otthonok falán szívesebben fogadott művészi alapállás felé fordult. A kép az 1928 körüli években született, stilárisan legközelebbi párdarabja a híres luganói Thyssen-Bornemisza gyűjteményben található Bakkarajátékosok címen ismert. A Kártyázókért 7,5 millió forinton kezdődik a licit.

Árverésre bocsátják Derkovits Gyulának testvéréről készített akvarelljét, ami az ugyancsak 1922-ben készült Derkovits Ernő arcképe című olaj portréhoz készült vízfestmény-tanulmány. A hátoldalon a festő özvegyétől származó felirat szerint az akvarell Derkovits hagyatékában volt 1934-ben. A képért 6,5 millió forinttól indul a licit.

A legmagasabb összegben Farkas István Magyar táj (Emlékkép), Ziffer Sándor Ligeti részlet, valamint Tihanyi Lajos Konyhai csendéletének szabták meg az induló árát: mindhárom festmény 9,5 millió forintról indul.

Moholy-Nagy László tempera Kompozíciója 5,5 milliós kikiáltási árat kapott. Bortnyik Sándor Kék kompozícióját 4,8 millió forintra, az öt éve elhunyt Csernus Tibor vásznát, a Gépjavítást 1,4 millió forintra árazták. A Balaton festőjeként ismert Egry József Badacsonyi házak a fák között című képét 2,8 millió forintról indítják. A festmények között szerepelnek például Iványi-Grünwald Béla, Jeges Ernő, Kádár Béla, Koszta József, Orbán Dezső, Szalay Lajos, Tóth Menyhért és Vaszary János művei.

A grafikák sorában a Lány című, légiesen finom Gulácsy Lajos-ceruzarajznak 380 ezer forint a kikiáltási ára. Fischer György Niké, valamint Fürdő nő című plasztikája is eladó; előbbinek 160, utóbbinak 140 ezer forint az induló ára.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés