bezár
 

színház

2012. 03. 27.
A Nemzeti Színház 11 bemutatót tart a jövő évadban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tizenegy bemutatót tervez a jövő évadban a Nemzeti Színház - jelentette be sajtótájékoztatón kedden Alföldi Róbert igazgató, aki azt is elárulta, jövőre, mandátuma lejártával újra pályázik a vezetői posztra.

Szkéné színház

"Amennyiben a fenntartó kiír pályázatot, természetesen pályázom" - fogalmazott Alföldi Róbert. "Egy olyan munka felénél tartunk, amely nem ötéves munka" - mondta, hozzátéve: egy ilyen pozícióban, ilyen felelősséggel 10 évig maradhat az ember úgy, hogy megőrizze a valós kíváncsiságát, frissességét és normalitását. Mint fogalmazott, a mostani periódust követő három évben az eddig befektetett rengeteg közös munka további értelmet nyerhetne.

Alföldi Róbert hangsúlyozta: a Nemzeti Színház elmúlt négyéves munkája bizonyítja, hogy fontos pillanatokban - például egy előadás létrehozásakor - mindenki félre tudja tenni egyéni fájdalmait vagy politikai meggyőződését, és amiért ott van, azt a munkát végzi legjobb tudása szerint.

Hozzátette: példát mutathat a színház abból a szempontból, hogy miként tudnak különböző pártállású, világnézetű, gondolkodású, ízlésű emberek egy közös cél érdekében együttműködni.

"A színház látogatottsága nem csökken, sőt" - fogalmazott, hozzátéve, hogy pótszékes előadásokat tartanak. Mint kiemelte, a nézők a pénztárcájukkal igazolják, hogy az a munka, amely itt folyik, érdekli őket, hiteles és jelent valamit számukra.

Az évad vendégjátékairól szólva elmondta: május 7-én a Náthán gyermekei című előadást bemutatják a kaposvári Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálén, az Egy lócsiszár virágvasárnapja című produkció pedig a Pécsi Országos Színházi Találkozón képviseli a Nemzeti Színházat.

Az igazgató a sajtótájékoztatón ismertette a jövő évad műsortervét. Kiemelte: a színház idei költségvetése mintegy a fele a négy évvel ezelőttinek, de az intézményt számos cég támogatja, segítve a jövő évi program megvalósítását.

Alföldi Róbert elmondta: továbbra is fontos a Nemzeti Színház előadásaira és a vezetés filozófiájára eddig jellemző felelős gondolkodás a társadalomról, létről, történelemről, önmagunkról.

Fontos a hazugság nélküli szembenézés azzal, hogy miben és hogyan élünk, kik vagyunk. Ennek szellemében különleges, valós problémákat feszegető előadások készülnek a jövő évadban is - tette hozzá.

A Nemzeti Színházban szeptember 28-án Tony Kushner Angyalok Amerikában című művét tűzik műsorra Andrei Serban rendezésében a nagyszínpadon, a próbák májusban már elindulnak, a bemutatóra a szerzőt is meghívják.

A második premier Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde című alkotása lesz Tengely Gábor rendezésében a Gobbi Hilda Színpadon október 6-án, a Kaszás Attila Teremben pedig 14-én mutatják be Kristóf Ágota Egy elsurranó patkány című színdarabját, amelyet Kőszegen már nyáron láthat a közönség.

December 7-én Jönnek a manek! munkacímmel magyar darab ősbemutatójára készülnek a nagyszínpadon: a "társadalmi musicalt" Szabó Kimmel Tamás, Makranczi Zalán, Mátyássy Bence és Matkó Tamás írta, a fiatalok mellett Bodrogi Gyula, Törőcsik Mari és Sinkó László is játszik a darabban.

Ezzel párhuzamosan a Sirályt próbálják az igazgató rendezésében: Csehov darabját januárban láthatja a közönség a Gobbi Hilda Színpadon.

Ugyanitt márciusban Kleist Amphitryon című alkotását állítja színpadra Gothár Péter. Székely Csaba Bányavirág című drámáját pedig Sebestyén Aba rendezi, a bemutatót szintén márciusban tartják a Kaszás Attila Teremben. Az előadás a Dunaújvárosi Bartók Kamaraszínházzal közös produkcióban készül.

A nagyszínpadon A velencei kalmár című Shakespeare-darabot Mohácsi János rendezi márciusi premierrel.

A jövő évad második felében egy cigánymesén alapuló előadást is láthat a közönség a Comédie de Caen - Centre Dramatique National de Normandie-val közös produkcióban. Műsorra tűzik Klaus Mann Mephisto című művét is Alföldi Róbert rendezésében. A mű arról szól, hogyan állítja válaszút elé a politika a művészt - mondta az igazgató, hozzátéve: a színpadi adaptáció nem a Szabó István-film forgatókönyvéből készül, új változatot írnak.

Az évad utolsó bemutatójaként Bodó Viktor rendezésében tűzik műsorra Az utolsó ember Európában címmel a Szputnyik Hajózási Társaság nemzetközi koprodukcióban készülő előadását, amelyben a Nemzeti színészei is részt vesznek, 5-6 előadást játszanak a produkcióból a színházban.

Az igazgató szólt arról is, hogy Rába Roland elhagyja a színházat, Tenki Réka és Gáspár Sándor pedig új tagként érkezik a társulathoz. Gáspár Sándor már próbál is a társulattal a Hazafit nekünk! című Osborne-darabban, amelynek április végén tartják a bemutatóját - mondta.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

avagy A spacio-temporalitás liminalitásának reprezentációja David Greig Prudenciájának Kovács D. Dániel által teremtett színpadi víziójában...
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Platon Karataev: Napkötöző
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés