bezár
 

irodalom

2012. 03. 27.
Új angol-magyar szótár a neten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Már használhatják az érdeklődők a Topszótárt, az új internetes angol-magyar szótárt.

prae.hu

A Topszótár.hu jelentéscsoportokba rendezi a keresési eredményeket, a több szófajú szavaknál szófajokra lebontva kapjuk a találatokat. A lista elejére természetesen a leggyakoribb kerül, számos jelentéshez pedig példamondatot is társítottak, ami kontextusában mutatja be egy-egy szó helyes használatát.

Jelentős előrelépés az eddigi szótárakhoz képest, hogy a fokozott, ragozott vagy többes számú alakokra való kereséskor sem kell az eredeti szótövet kitalálni, hogy a szótár megmutassa az alapjelentést.

Ilyen esetekben automatikusan a tőszót kapjuk eredményként, és megjegyzésként megtudjuk azt is, hogy az adott szó melyik alakjára kerestünk. Például ha a "wrote" szó jelentésére vagyunk kíváncsiak, akkor találatként a write ige jelenik meg.

A szótár figyelmeztet a szavak rendhagyóságára is, ami nagy segítséget jelenthet a szavak tanulásánál - közölték a szótár készítői az MTI-vel.

A kikapcsolódást szótárazás közben viccek és slágerek szövegeinek fordítása, vagy éppen az akasztófajáték biztosítja. A készítők távlati tervei közt olyan - online szótáraknál korábban nem látott - újítások is szerepelnek, mint az egyperces nyelvtani gyorstalpalók, vagy tematikus szószedetek, amelyek mellett a kikapcsolódás eszközei is bővülni fognak.

A közelmúltban megjelent, hazai fejlesztésű Topszótár 3 év folyamatos fejlesztés után, most márciusban valósult meg.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés