bezár
 

art&design

2012. 03. 25.
Megújult a László Károly-gyűjtemény Veszprémben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Akár László Károly egész gyűjteménye Veszprémbe kerülhet - jelentette be Szőcs Géza kulturális államtitkár a Dubniczay-palotában szombaton.

prae.hu

A veszprémi László Károly-gyűjtemény megújult állandó kiállításának megnyitóján az államtitkár elmondta: baseli otthonában erről is beszélt a neves, idős műgyűjtővel, aki azért adta letétbe gyűjteményének egy részét Veszprémbe, mert ebben a városban teljesítették feltételeit.

Az összesen 15 ezer műtárgy összegyűjtése során a huszadik század kiváló művészeivel került kapcsolatba, Kassák Lajostól Andy Warholig, hiszen érdeklődése nagyon széles körű - mondta a 90 éves László Károlyról az államtitkár. Hozzáfűzte: válságos időket élünk, amikor a kulturális intézmények nehezen gazdálkodnak, gyarapodnak viszont a magángyűjtemények; a műgyűjtés reneszánszát éli.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere kijelentette: a László Károly-gyűjtemény Veszprémben otthonra lelt.

Hihetetlen érzékenységgel és frissességgel válogatott - jellemezte Passuth Krisztina művészettörténész a műgyűjtőt. Gyűjteményéről az mondta: egyszerre európai és magyar, egyszerre hagyományos és avantgárd - nem húz határokat. Mozgásban lévő gyűjtemény, ami nem marad mai állapotában - összegezte.

A veszprémi Művészetek Házának a műgyűjtővel kötött ötéves szerződése tavaly lejárt, de újabb tíz évre meghosszabbították. Egyes művek visszakerültek a gyűjtőhöz, de érkeztek újabbak. A 200 műből álló veszprémi gyűjtemény Az állandó tárlat a akadémiától a pop-artig - művek, stílusok a XX. századból címet viseli.

A tárlaton kiállított legkorábbi mű Bihari Sándor Alföldi naplementéje, a magyar tájképfestészet korai realista stílusú alkotása. E műtől hosszú út vezet a most Veszprémbe került pop-art kompozíciókig. Ezt az utat lehet nyomon követni a tárlaton.

A festmények, szobrok, grafikák többsége magyar művészek munkája. Rippl-Rónai József, Aba-Novák Vilmos, Molnár-C. Pál, Andrássy Kurta János a XX. század "klasszikusan modern" alkotói. A konstruktivizmus, a Bauhaus óriásai hangsúlyosan szerepelnek a gyűjteményben. Kassák Lajos négy képarchitektúrája látható, a képzőművészeti világ élvonalába tartozó Moholy-Nagy László grafikákkal és fotókkal szerepel.

Beöthy István nevét Magyarországon sokáig alig ismerték, holott Nyugat-Európában jelentős, iskolateremtő szobrászművészként, illetve művészetteoretikusként tartották számon. Jelenleg Magyarországon a veszprémi László Károly-gyűjteményben látható a legtöbb alkotása. A megújult állandó kiállítás hűen tükrözi László Károly műgyűjtő széles körű képzőművészeti érdeklődését.

Az újdonságok közé tartozik két Viktor Vasarely-mű is.

A László Károly-gyűjtemény a művek megváltozott csoportosításával, a hangsúlyok áthelyezésével frissebb, izgalmasabb lett, megújultan is színes, változatos pillanatfelvételeket mutat a XX. század képzőművészetéből - mondta Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója.

A gyűjtemény részeként két időközi kiállítás április végéig látható a a Művészetek Házának otthont adó Dubniczay-palotában: Buddhák - Hangok - Démonok címmel Délkelet-ázsiai szobrok kiállítása, valamint a Fotográfusnők - Párizs, Ergy Landau és Nora Dumas fotókiállítása.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

(Súlyosan elfogult vélemény)
A teremtett „képzelet” határtalansága
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés