bezár
 

zene

2012. 03. 24.
Loreena McKennitt kelta lábnyomai az Arénában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nemrég megjelent új albumáról és korábbi sikeres dalaiból ad válogatást Loreena McKennitt keddi koncertjén a Papp László Budapest Sportarénában: a kelta zenei világ egyik legszínvonalasabb előadója Celtic Footprints (kelta lábnyomok) című turnéján először lép magyar közönség elé.

prae.hu

A stílusában alapvetően a kelta muzsikához, tágabb értelemben a világzenéhez közel álló kanadai énekesnő, dalszerző számos mást is kipróbált már, dalszövegei forrásaként pedig irodalmi műveket használ fel - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Az egy gitárossal és csellistával feljátszott, nemrég megjelent Troubadours On The Rhine című legújabb anyaga eltérő az eddigi lemezeitől: mindent élőben rögzítettek és utólag sem javítottak a kilenc felvett dalon. A részben ezt az albumot is bemutató turné éppen Szent Patrik napján (március 17-én) kezdődött Zürichben és április 26-án a spanyolországi Castellónban fejeződik be. A 41 napos, tizenegy országot érintő tavaszi európai turné után Loreena McKennitt júliusban újra koncertsorozatot tart.

A kanadai előadó nemcsak énekel a színpadon, de hárfán, harmonikán és zongorán is játszik. Mostani kísérői között van a gitáros Brian Hughes, a hegedűs Hugh Marsh, a csellós Carolina Lavelle.

Már debütáló albumát, az 1985-ben megjelent Elementalt is saját kiadója, a Quinlan Road adta ki. A széles körű ismertségét negyedik lemeze, a hat évvel később elkészített The Visit hozta meg számára és szinte valamennyi későbbi anyaga - The Mask and Mirror (1994), The Book of Secrets (1997), An Ancient Muse (2006), A Midwinter Night's Dream (2008), The Wind That Shakes the Barley (2010) - nagy siker volt. A világ negyven országában eddig összesen 14 millió lemezt adott el.

Művészetét számos kanadai és nemzetközi díjjal ismerték el, kétszer is megkapta a JUNO-díjat, amely a kanadai zeneipar legfontosabb kitüntetése, 2004-ben az észak-amerikai ország legrangosabb kitüntetését, az Order of Canadát is átvehette. A legjobb kortárs világzenei album kategóriában 2007-ben Grammy-díjra jelölték An Ancient Muse-ért.

Zenéje a pop-, a nép- és világzene ötvözete, benne a hagyományos kelta motívumok a legerőteljesebbek. Lemezeinek készítése előtt komoly kutatásokat végez, és mivel szenvedélyes utazó, a kelta kultúra alapos megismerése érdekében elutazott Írországba, Spanyolországba, járt Kínában, Mongóliában, Törökországban és Észak-Afrikában, valamint a Transzszibériai Expresszel keresztülutazta a volt Szovjetunió területét is.

Loreena McKennitt színészként, énekesként és zeneszerzőként dolgozott a híres stratfordi Shakespeare Fesztiválon A vihar, A két veronai nemes és A velencei kalmár című darabokban), írt zenéket mozi- és tévéfilmekhez is (Hegylakó 3. - A mágus, A katona, Jade, A szentfazék, Artúr király és a nők).

Honlapja - www.quinlanroad.com - tizennégy nyelven olvasható, köztük hollandul, lengyelül, arabul, japánul, mandarin nyelven és héberül.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
A 180-as Csoport című kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés