bezár
 

art&design

2012. 03. 24.
Euróban aukcionál a Biksady Galéria
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A 20. század csaknem minden modernista irányzata képviselteti magát a Biksady Galéria keddi aukcióján, amelynek újdonsága, hogy a kikiáltási árakat euróban adták meg és a liciteket is euróban várják.

prae.hu

Sipos Dániel galériatulajdonos mindezt azzal magyarázta az MTI-nek, hogy "az euró használatával egy értéktartóbb és nemzetközileg is követhetőbb közvetítői szerepet kívánunk betölteni az aukciós piacon, miközben az euróban történő licitálás lehetőséget nyújt a magyarországi és a külföldi műkereskedelem összevetésében".

A 192 tételt felsorakoztató kínálatban a külföldi alkotások mellett jócskán vannak a világban elismert magyar mestermunkák. A legtöbbet a nemzetközi műkereskedelemben magasan jegyzett magyar művészek, köztük Bortnyik Sándor, Moholy-Nagy László és Mattis Teutsch János műveiért kérik.

A Tanácsköztársaság bukását követően a progresszív magyar alkotók - köztük Bortnyik Sándor is - emigrációba kényszerültek. Az elmenekült művészek Bécsben, Berlinben, Párizsban született művei nagyrészt eltűntek, elvesztek, Bortnyik Sándor '20-as évekbeli művei is ritkán bukkannak fel. Az 1924-es gouache csendéletet ezért indítják 44 ezer euróról (mintegy 13 millió forintról). A László Károly gyűjteményből származó Moholy-Nagy László-kompozíció 36 ezer eurótól (10 millió forinttól), míg a Kestner-mappához készült próbanyomat litografált lapja 24 ezer eurótól (mintegy 7 millió forinttól) várja vásárlóját.

Hasonlóan sokat kérnek az olyan világnagyságok alkotásaiért, mint a francia kubista Auguste Herbin; a francia szürrealista Yves Laloy vagy a színészként is jegyzett itáliai pop-art művész, Marcello Morandini; a geometriai struktúrákkal dizájnerként, építészként és festőként egyaránt operáló olasz Renato Mambor; az argentin konstruktivista Juan Nicolas Mele. Műveik kivétel nélkül több tízezer euróra vannak árazva.

Sokszorosított lapokat viszont már néhány száz és egy-két ezer euró között el lehet érni. Egy Hundertwasser-linómetszet 50 eurótól (csaknem 15 ezer forinttól), a német Thilo Maatsch fametszetei 60 és 200 euró (18 és 60 ezer forint) között licitálhatók. Egy Dalí-rézkarc 1000 euróról, tíz Victor Vasarely-szitanyomat 300 és 500 euró közötti árról indul.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Az acb Galéria Redők című tárlatáról
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Renaud-Delage: Gru 4
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés