bezár
 

art&design

2012. 03. 23.
Idősebb Jan Brueghel négy festménye ismét együtt
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Több mint kétszáz év után ismét egymás mellett látható idősebb Jan Brueghel négy festménye a milánói Ambrosiana-képtárban. A víz, tűz, levegô, föld allegóriáját a napóleoni háborúk után választották el egymástól.

prae.hu

Gyökerek. Brueghel visszatérése Milánóba - címmel látható március 27-től az Ambrosianában a flamand festő négy darabból álló festményciklusa.

Federico Borromeo milánói érsek rendelte a négy elemet ábrázoló képeket az 1756-59 között Itáliában tartózkodó Jan Bruegheltől.

Borromeo jól fizetett értük és az Ambrosianában állította ki műveket, ahogyan ezt az olasz nemes és a flamand festő közötti fennmaradt levelezés is bizonyítja - mondta a sajtónak a kiállítást gondozó Marco Navoni.

A négy képet Milánóból Napóleon 1796-ban elvitte Párizsba Leonardo Atlanti-kódexével és más kézirattal együtt. A negyvenhatszor hatvanhat centiméteres olajfestményekből a Föld és a Levegő a Louvre-ba került.

A Víz és a Tűz allegóriáját az Ambrosiana-képtár az 1815-ös bécsi kongresszuson visszaszerezte a szobrász Canova közbenjárásának köszönhetően.

A Louvre a mostani kiállításra elengedte Milánóba a festményeket, cserébe egy Leonardo rajz alapján készült festményt kért kölcsönbe. A négy allegória közül a Levegő volt az utolsó. 1621-ben festette Brueghel, négy évvel azelőtt, hogy kolerában meghalt Antwerpenben.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Az acb Galéria Redők című tárlatáról
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés