bezár
 

film

2012. 03. 23.
"Ó, azok a boldog…" - zenés józsefvárosi múltidéző az Uránia Nemzeti Filmszínházban
2012. március 25. Uránia Nemzeti Filmszínház, 1088 Budapest, Rákóczi út 21.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A két órás rendezvény célja a 80-90 évvel ezelőtti Józsefváros életének bemutatása, az 1920-as, 30-as évek hangulatának felidézése. Az egyik legrégebbi és az egyik legszebb józsefvárosi kulturális intézmény, az Uránia Nemzeti Filmszínház patinás előcsarnoka és díszterme ad otthont a múltidéző délelőttnek.

prae.hu

Már az előcsarnokban a korszak jellegzetes figurái fogadják az érdeklődőket. Lesz itt verklis, rikkancs, táblás ember (az esemény régies plakátjával), cipőpucoló-fiú, virágárus lány, kiscselédek, nagykalapos úri dámák, éltes urak, széptevő úrfiak, utcagyerek. Az érkező vendégek mintha a múltba (vagy egy régi film forgatására) toppannának.

Majd egy színpadi játék keretében megidéznek néhány híres józsefvárosi polgárt, akik betérnek a képzeletbeli Kávéházba, a csetlő-botló Sanyi főpincérhez (Bácsatyai Gergely) és Misihez, a fiatal zongoristához (Bíró Péter).

Itt lesz Tóth Árpád (Szacsvay László, Jászai díjas Érdemes művész), Blaha Lujza (Bencze Ilona, Jászai díjas), Krúdy Gyula (Albert Péter), és a gyermek József Attila (Vida Peti), de szó kerül Molnár Ferencről, Kosztolányiról, Heltai Jenőről, s a hírességek mellett számtalan, ma is fellelhető józsefvárosi épületről, helyszínről, a városrész nevezetességeiről.

Az irodalmi keretjáték mellett, a korszak vidám jelenetei (Pásztor Erzsi, Jászai díjas Érdemes művész és Nyírő Bea), kupléi, versei, divatbemutatója, operett- és filmrészletei szórakoztató és tanulságos élményt nyújtanak majd a mai Józsefváros múltat szerető polgárainak.

Az előadás után az ifjabbakat egy rögtönzött illemtanóra várja, ahol a műsor fellépőinek segítségével sajátíthatják el a kor viselkedési formáit.

A rendezvény zárásaként sétát tehetnek a nézők - idegenvezető segítségével - a Józsefvárosban, a Rákóczi úttól a 32-esek teréig.
múltidéző plakát

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés