bezár
 

építészet

2012. 03. 22.
Várbazár: gyorsított eljárás segíti a rekonstrukciót
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A kormány döntése értelmében gyorsított hatósági eljárás segíti a Várbazár, valamint a budavári királyi kertek újjáépítését; a tervezésre kiírt közbeszerzési pályázat nyertese a Középülettervező (KÖZTI) Zrt. lett.

prae.hu

A kabinet szerdai ülésén elfogadott kormányrendelet-módosítás szerint a nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházás keretében zajló közigazgatási hatósági eljárásokban hozott döntés fellebbezés nélkül végrehajtható - tájékoztatta az MTI-t csütörtökön a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium.

A tárca közleménye szerint eredményt hirdettek a Várkert Bazár tervezésére kiírt közbeszerzési pályázaton is, amelynek nyertese a KÖZTI Zrt. Az ütemterv szerint őszre engedélyes tervek születnek, és kiírják a kivitelezői pályázatokat is.

Mint a KIM kommünikéje felidézi: a kormány már az Új Széchenyi Terv indulásakor jelezte, hogy az évtizedek óta pusztuló Várbazár felújítását az egyik legfontosabb nemzeti programnak tekinti.

A főváros panorámáját meghatározó műemlék helyreállítása idegenforgalmi, nemzetgazdasági szempontból is rendkívüli jelentőségű; az Ybl Miklós által tervezett műemlék a Világörökség része, 1996 óta ugyanakkor a világ száz legveszélyeztetettebb műemlékének egyike - emlékeztet a tárca.

Zumbok Ferenc személyében 2011 márciusa óta miniszteri, majd kormánybiztos koordinálja a beruházás előkészítésével kapcsolatos feladatokat. A kormány tavaly októberben hozott határozatot a beruházás megkezdéséről, novemberben közzé tette a hosszú távú fejlesztésről szóló határozatát, majd decemberben nemzetgazdaságilag is kiemeltté nyilvánította a beruházást.

A korábbi kormányzati ciklusokban felmerült elképzelésekkel ellentétben a jelenlegi kabinet úgy kívánja felújítani és a közönség számára megnyitni a Várbazárt, valamint a budavári királyi kerteket, hogy azok köztulajdonban maradjanak - hangsúlyozza a KIM közleménye.

Az összesen 8,5 milliárd forint értékű, teljes mértékben uniós forrásokból megvalósuló beruházás ősszel indul, és várhatóan 2014 márciusára fejeződik be. Néhány előkészítő munkálat már egy évvel ezelőtt megkezdődött: folyamatosan távolítják el az omladozó, életveszélyes épületelemeket a beruházási területről, a Vízhordó lépcsőről és környékéről.

A közigazgatási tárca szerint a beruházás igen összetett feladatokat tartalmaz, a műemléki rekonstrukció mellett a közlekedési viszonyok rendezése, a kishajóforgalom megtervezése, a fejlesztési stratégia kidolgozása is a kormány előtt áll. Az elképzelésekről folyamatos az egyeztetés az érintett szakmai szervezetekkel, a hatóságokkal, a civil szervezetekkel.

A tervpályázaton nyertes KÖZTI a Várbazár rekonstrukciójával évek óta kiemelten foglalkozik. A rekonstrukció koncepciós tervének kidolgozására Potzner Ferenc építész, művészettörténész kapott megbízást, aki a KÖZTI vezető tervezője, a Sándor-palota rekonstrukciójának tervezője.

A Várkert Bazár kerti teraszán fekvő királyi kertek között az elképzelések szerint helyet kap barokk, neobarokk, neoreneszánsz kert, angol tájkert, szimbolikus egyházi és világi kert is. Az újjáépülő Várkert Bazár valódi kulturális negyeddé válhat, hiszen földalatti kulturális rendezvényterek, képzőművészeti műtermek, szobrászműhelyek, kiállítótermek, szabadtéri színpad, mélygarázs, éttermek, és igényes zenés helyek létesülnének.

Mint a KIM közleménye emlékeztet: az is hangsúlyos cél, hogy ne csak a külföldi turisták tudják élvezni a megújult Várbazárt, az egykori Ifipark helyén például a hazai pénztárcához szabott vendéglátóhelyeket álmodtak meg.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Platon Karataev: Napkötöző


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés