bezár
 

art&design

2012. 03. 22.
Párizsból Prágába szállítják Kupka hamvait
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hazaviszik Prágába Frantisek Kupka (1871-1957) világhírű cseh absztrakt festő hamvait, amelyek 1957-től a francia főváros Pere Lachaise nevű temetője kolumbáriumában vannak - közölte a cseh kulturális minisztérium csütörtökön Prágában.

prae.hu

A hamvakat tartalmazó urna hazaszállítását a kulturális, a védelmi és a külügyi tárca közösen valósítja meg. A költségek döntő részét a védelmi minisztérium állja - mondta Markéta Sevcíková, a kulturális tárca szóvivője. Szerinte az urna legkésőbb őszre, amikor 100 éve lesz, hogy nyilvánosan bemutatták Kupka első absztrakt festményeit, az urna már Prágában lesz.

Bár a művészettörténészek nagy része ellenezte a döntést, az illetékesek végül mégis a hamvak hazahozatala mellett foglaltak állást. A kulturális tárca egyetért azzal a nézettel, hogy mivel Kupka cseh festő volt, és egyike a legnagyobbaknak, illő lenne, hogy a prágai Slavín nemzeti temetőben legyen méltó nyughelye. Az urna párizsi helyét teljesen méltatlannak tartja a festőhöz.

Frantisek Kupka hamvainak hazahozatalát Lenka Jaklová dokumentarista kezdeményezte, aki évek óta tanulmányozza a festő műveit és életét, és 2008-ban egy nemzetközi konferenciát is szervezett. Jaklová kezdeményezésének több támogatója van, köztük Opocno városa, ahol a festő született.

Bár Frantisek Kupka az európai festészet igazi nagyjai közé tartozik, hosszú ideig szinte senki sem tudta, hol nyugszanak hamvai. Jaklová saját kutatásba kezdett és 2007-ben a Pere Lachaise temető kolumbáriumában megtalálta Kupka urnáját.

A föld alatti kolumbáriumban több tízezer urna van elhelyezve. Kupka urnáján az évszámokon kívül csak annyi van, hogy egykori francia légiósról van szó, az hogy világhírű festő, nincs is feltüntetve.

Jaklová és társai azt állítják: Kupka nagy hazafi volt, és biztos szívesen venné, ha hamvai hazai földben nyugodhatnának. Ez az állítás nem felel meg a valóságnak - reagált a Művészettörténeti Akadémia.

Emlékeztetnek: a prágai képzőművészeti akadémia egykoron professzori állást ajánlott fel Kupkának, de a művész elutasította. "Úgy döntöttem, hogy továbbra is Franciaországhoz akarok tartozni, festőként és rajzolóként is hozzá tartozom" - írta válaszában Kupka.

A hamvak hazavitelének kezdeményezői szerint most már itt az ideje, hogy Csehország visszafogadja világhírű fiát.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés