bezár
 

irodalom

2012. 03. 22.
Könyv a temesvári református egyházközség forradalmáról
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Könyv jelent meg a temesvári református egyházközség 1989-es forradalmi szerepvállalásáról. A kötet azt próbálja rekonstruálni, mi is történt a bánsági nagyváros református gyülekezetében 1986 ősze és 1989 decembere között.

prae.hu

Ebben az időszakban lett a Temesvárra segédlelkésznek kihelyezett Tőkés Lászlóból a román kommunista diktatúrát alapjaiban megrengető ellenálló.

Amint G. Mátyus Melinda Színről színre című kötetéből kiderül, Tőkés László érkezésekor télen gyakran be sem fűtöttek a templomterembe, az öreg lelkész a tucatnyi hívő számára az irodában tartotta meg az istentiszteletet, ahol az íróasztal fölött Nicolae Ceausescu kommunista pártfőtitkár képe függött a falon.

Ez a gyülekezet alakult át 1989 decemberére egy több száz fős motivált közösséggé, amely tüntető szolidaritással állt lelkésze mellé akkor is, amikor ez immár veszélyekkel járt, amikor már csak rendőrkordonok között lehetett bejutni az istentiszteletre.

A temesvári református egyházközség forradalma 1989-ben alcímet viselő könyv a gyülekezet tagjainak elbeszélései alapján követi végig a fejlődési folyamatot.

"Ez a könyv azért fontos, mert úgy idézi fel ezt az időszakot, ahogy az emberek megélték. Nincsenek benne okoskodások, belemagyarázások.

A szerző a kisemberek történetein keresztül rendkívül pontosan jeleníti meg a kor atmoszféráját. Pontosan rögzíti, hogy milyen körülmények között is éltünk és hogy mennyire féltünk" - mondta az MTI-nek H. Szabó Gyula, a kötetet gondozó kolozsvári Kriterion Könyvkiadó igazgatója.

Hozzátette: G. Mátyus Melinda kollázstechnikával dolgozta össze a gyülekezet tagjainak vallomásait és irodalmi igényességű, hiteles olvasmányt faragott a történetekből.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés