bezár
 

irodalom

2012. 03. 20.
Botrányos József Attila-díjak: Csaplár Vilmos is megszólal
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A demokrácia egyik alapelve a "megtehetném, de mégse teszem" - fogalmazott a Szőcs Géza kulturális államtitkárhoz írt, a József Attila-díjak ügyében kialakult vitára reagáló nyílt levelében Csaplár Vilmos.

prae.hu

A Szépírók Társasága elnökének írását ugyanúgy az irodalmijelen.hu közölte, mint korábban Szőcs Géza kulturális államtitkár ugyanerre az ügyre reflektáló interjúját.

Válaszlevelében Csaplár Vilmos arra is kitért, hogy a díjat jelölő bizottságba az általa elnökölt írószervezet ugyan Györe Balázst delegálta, de Szőcs Géza őt nevezte néven az Irodalmi Jelennek adott interjújában, s ezért "személyes érintettsége okán" az ő tiszte megszólalni.

Mint emlékeztetett: a szakmai középdíjak adományozásának szabályozásában az Antall-kormány idején alakult ki "az irodalmi szakmai terepen" az a gyakorlat, hogy 26 helyett 13 jelölt van, és a mindenkori szaktárca az általa összehívott szakmai bizottság jelöléseit elfogadja.

Ritkán, több évente egyszer-egyszer fordult elő, hogy egy-egy nevet lecseréltek - tette hozzá Csaplár Vilmos, aki erre utalva fogalmazott úgy, hogy "ennek is megvan a logikája".

"A demokrácia egyik alapelve a +megtehetném, de mégse teszem+. A szaktárca vezetőjének van sok más alkalma arra, hogy egyedül döntsön, mert döntenie kell" - olvasható a kulturális államtitkárhoz intézett nyílt levélben.

Csaplár Vilmos az idei József Attila-díjak ügyében kialakult polémiára reagálva visszaidézte, hogy mintegy egy éve Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszterrel megállapodtak, hogy a szaktárca és a reprezentatív írószervezetek tárgyalássorozatba kezdenek a két felet érintő témákról.

"A miniszter úr a jelen lévő kabinetfőnökét, Schmidt Ágotát nevezte ki a tárgyalások koordinátorává. Két tárgyalás zajlott le. A másodiknak kifejezetten az volt a témája, hogy a szaktárcának hamarosan be kell nyújtania a kormánynak a szakmai középdíjak adományozási rendjére vonatkozó javaslatait. A kormány részéről jelen volt Schmidt Ágota kabinetfőnök, Hammerstein Judit kulturális államtitkár-helyettes, Boros Géza művészeti főosztályvezető. Külön meghívottként L. Simon László az országgyűlés kulturális bizottságának elnöke. Kidolgoztunk közösen egy javaslatot, melynek a leglényegesebb pontja az volt, hogy a miniszter a szakmai középdíjak egységesített jelölőbizottságába delegál szavazati joggal egy kormányzati személyt, cserébe elfogadja a bizottság döntéseit" - írta nyílt levelében Csaplár Vilmos.

Mint megjegyezte: tudomása szerint ez a javaslat, "amely akkor sürgetőnek látszott, azóta se került a kormány elé".

Nyílt levelét két kérdéssel zárja a Szépírók Társaságának elnöke. Egyrészt azt tudakolja, hogy "mi van ezzel a közös javaslattal", milyen elképzelések vannak a szaktárca részéről. Másrészt azt kérdezi: miért nem a kulturáért felelős államtitkár kezdeményezte azt a tárgyalást, amelyet az államtitkár utólag hiányol, s amelyen azért vehettek volna részt, hogy elejét vegyék a mostani vitának.

Hétfőn nyolc írószervezet, az Erdélyi Magyar Írók Ligája, a Fiatal Írók Szövetsége, az Írók Szakszervezete, a József Attila Kör (JAK), a MAOE - Irodalmi tagozat, a Magyar Írószövetség, a Magyar Műfordítók Egyesülete és a Szépírók Társasága hétfőn fordult nyílt levélben a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetőihez. A dokumentumban azt kifogásolták, hogy idén a kuratórium jelöltjei közül hat helyett másoknak adományozta a tárca a kitüntetést.

Mint fogalmaztak: megdöbbenve értesültek arról, hogy idén a 13 főt tartalmazó jelölti listán a tavalyi négyhez képest már hat helyen történt változás, ami példátlan a díj történetében. Felidézték, már tavaly sem tudták felvállalni, hogy a 13 odaítélendő kitüntetésre a 13 helyett 26 főt jelöljenek, mert úgy vélik, így a nyilvánosság számára ellenőrizhetetlen mechanizmusok szerint áll össze a kitüntetettek végső névsora, és ezzel sérül a szakma szuverenitása.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Bartók György szerzői estje a Fugában
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés