bezár
 

zene

2012. 03. 20.
Ismét nívós programok a Balatonfüredi Gitárfesztiválon
Brazil gitárművész is fellép a nemzetközi hírű rendezvényen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Carlos Barbosa-Lima brazil gitárművész is fellép az idei, immár 7. Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztiválon, amelyet június 23. és 30. között rendeznek a Balaton-parti városban.

prae.hu

A szokásokhoz híven délelőtt mesterkurzusokon lehet részt venni, délután előadásokat, pályakezdő művészek szóló- és kamarakoncertjeit, esténként pedig világhírű előadók fellépéseit hallgathatják meg a fesztiválozók - mondta Eötvös Zita programmenedzser hétfőn az MTI-nek.

A fesztivál helyszíne lesz a Balaton Szabadidő- és Konferenciaközpont, az Anna Grand Hotel, a Vaszary Villa, a Kisfaludy Színpad, valamint az állami szívkórház. Az esti program még nem állt össze véglegesen, a tervek szerint - a közönség kérésére - újra fellép Balatonfüreden Aniello Desiderio, a virtuóz olasz klasszikus gitárművész.

A program jelenlegi állása szerint a fesztivál vendége lesz Yamandu Costa Brazíliából, Pak Kju Hi (Kyu Hee Park), a fiatal gitáros generáció egyik kiemelkedő felfedezettje Dél-Koreából, Lukasz Kuropaczewski lengyel gitárművész, valamint a horvát klasszikus gitáros, Zoran Dukic. A fiatal tehetségek közé tartozik és szintén Füred vendége lesz a brit Ian Watt, és talán a legnagyobb várakozás Carlos Barbosa-Lima brazil gitárművész tervezett fellépését övezi.



A Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál költségvetése hat- és tízmillió forint között mozog, attól függően, hogy a program miként alakul. A fesztivál fő támogatója a balatonfüredi önkormányzat, a rendszeres támogatók közé tartozik a magyarországi brazil, lengyel és olasz nagykövetség, valamint szponzorok - mondta a programmenedzser.

Hozzátette: a jegyárakat igyekeznek alacsonyan tartani, mivel a fesztivált a helyi lakosoknak is szervezik; 2006 óta az esti koncerteket változatlan áron, 1500 forintért adják.

A gitárfesztivál mesterkurzusain tavaly 130-an vettek részt, a nézők száma három-négyezer volt.



A fesztivált Eötvös József Liszt-díjas gitárművész, a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszakvezető docense találta ki és hívta életre 2006-ban, a klasszikus gitárzene megismertetése érdekében közösségteremtő, a fiatalságot megmozgató, művészeti tevékenységre sarkalló, a művészetekre való igényt és igényességet felébresztő szándékkal.



A fesztivál 2007-ben és 2008-ban Guinness-rekordot döntött: váltott zenészekkel 192, egy évvel később pedig 216 óra folyamatos koncertet adtak a Balatonfüredi Kisfaludy színpadon, amit összesen 1,5 millió néző követett.

(MTI hír nyomán - a szerk.)

nyomtat

Szerzők

-- Déri Gábor --


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés