bezár
 

art&design

2012. 03. 20.
A Design Terminál ügye a parlament előtt
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A 2004-ben indult budapesti Design Terminál beruházás ügyében tájékozódott az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának A Medgyessy-, Gyurcsány-, Bajnai-kormányok kulturális kormányzatainak esetleges visszaéléseivel foglalkozó albizottsága kedden; az ülésen bejelentették: a Design Terminál Nonprofit Kft. neve rövidesen Forum Hungaricum Nkft-re változik.

prae.hu

A Medgyessy-kormány 2003-ban döntött arról, hogy az Erzsébet téri egykori buszpályaudvar műemlék épületeiben designközpontot hoz létre, a beruházás azonban 2009-ig sem fejeződött be. Az addigi visszásságokról abban az évben egy belső ellenőri vizsgálat készült, amit az akkori kormányzat tíz évre titkosított - idézte fel Menczer Erzsébet (Fidesz), az albizottság elnöke.

Mint hozzátette, a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság (KSZF) 2009 decemberében tett feljelentést hűtlen, illetve hanyag kezelés, valamint lopás bűncselekményének alapos gyanúja miatt.

Kiderült, hogy a beruházás során az állam jelentős mértékű kárt szenvedett el: többek között a minőségromlást eredményező módosítások jogellenesek, az elszámolt egységárak igen magasak, néhány esetben túlzóak voltak, és még a többletmunkákat sem foglalták be a vállalási árba.

A vizsgálati jelentés a beruházó és a megbízásából eljáró műszaki ellenőr felelősségét állapította meg - emlékeztetett.

Menczer Erzsébet összefoglalója szerint a KSZF utódszervezete, a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) 2011 májusában feljelentés-kiegészítéssel élt csalás bűntettének gyanújával; egyelőre az egész ügy nyomozati szakaszban van, gyanúsítás még nem történt.
Az albizottság elnöke ugyanakkor kiemelte: pozitív fejlemény az ügyben, hogy az Orbán-kormány idején, 2011 nyarán megnyílt a Design Terminál A épülete.

Irinyi Ferenc, a KEF jogi és humánpolitikai igazgatója elmondta: a Design Terminál üzemeltetését már nem a főigazgatóság végzi, a KEF-nél maradtak azonban a beruházás jogvitás ügyei.

A büntetőügy mellett folyik egy kártérítési per is; a feltárt építési hibák, nemteljesítések miatt az állam 240 millió forintot követel a tervező, a kivitelező és a műszaki ellenőr céggel szemben. Ezt a folyamatot nem segíti, hogy a kivitelező Hérosz Zrt. a közelmúltban felszámolás alá került - jegyezte meg.

Gál András Levente, a Jó Állam fejlesztési koncepció végrehajtásáért felelős kormánybiztos bejelentette: a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium vagyonkezelésében lévő Design Terminál Nkft. neve rövidesen Forum Hungaricum Nkft-re változik, és az intézmény szélesebb feladatkört kap.

Június 1-jén a Design Terminál B épülete is megnyílik, itt étterem üzemel majd - közölte a kormánybiztos. Mint hozzáfűzte, az egykori Gödör, ma Akvárium Klub félbehagyott beruházása 2013 nyarára fejeződhet be, ennek eredményeképpen egy 200-280 fős előadóterem, egy 500 fős színházterem, egy 300 adagos konyha és egy 1000 négyzetméter alapterületű kulturális tér jön létre.

Gál András Levente felidézte: a nonprofit kft. a közelmúltban visszavette az ingatlan működtetését, így a Gödör helyén megnyíló Akvárium Klubot a Design Terminál már saját keretei között működteti.

Englert Róbert, a Design Terminál Nkft. ügyvezetőjének beszámolója szerint a változások célja az volt, hogy a szétszabdalt üzemeltetési feltételek között működő Erzsébet téri kulturális centrumból európai színvonalú kulturális parkot hozzanak létre, a Design Terminál és az Akvárium programjai végre szinergiában tudjanak megjelenni.

Mint Englert Róbert az MTI-nek elmondta, a rövidesen létrejövő Forum Hungaricum Nkft. az eddiginél szellemi és fizikai értelemben is szélesebb körben fogja népszerűsíteni a magyar kultúra értékeit a Forum Hungaricum program keretében.

A Design Terminál továbbra is megmarad az Erzsébet téri épület elnevezéseként és a kortárs formakultúra központjaként, míg a Forum Hungaricum programjai más helyszíneken, például a Balassi Intézet Somlói úti központjában, a Magyarság Házában vagy akár a külföldi magyar kulturális intézetekben is zajlanak majd.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
A teremtett „képzelet” határtalansága
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról

Más művészeti ágakról

Kiss Judit Ágnes: Tujaszörny és nyírfakobold, Pagony, 2024
színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés