bezár
 

zene

2012. 03. 20.
A Figaro házasságát vezényli a Scala legfiatalabb karmestere
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A 24 éves Andrea Battistoni lesz a milánói Scalában operát vezénylő legfiatalabb karmester: a művész a Figaro házassága című Mozart-operát vezényli pénteken.

prae.hu

Az olasz Andrea Battistoni nem akármilyen feladatra vállalkozott: a Scala klasszikus repertoárjában szereplő Mozart-operát az 1997-ben elhunyt Giorgio Strehler egykori rendezésében adják elő. Figaro szerepét Nicola Ulivieri énekli, az olasz nyelvű opera librettójának szövegét az előadás alatt angol nyelven is kivetítik.

A példaképének Arturo Toscaninit tartó Battistonit az operaközönség 2008-ban ismerte meg, amikor legelső fellépésén Puccini Bohéméletét vezényelte a svájci Basel operaházában. Tavaly óta Battistoni a pármai opera vendégkarmestereként dolgozik.

Az olasz sajtó arra emlékeztetett, hogy 2006-ban Robin Ticciati brit karmester 22 évesen vezényelt a Scalában, de opera helyett "csak" a milánói filharmonikusokat. Ezt megelőzően 1955-ben az amerikai Thomas Schippers volt a milánói operában fellépő legfiatalabb karmester, de ő is már huszonhat éves volt, amikor a Scalában operát vezényelt.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés