bezár
 

art&design

2012. 03. 19.
KKDSZ: maradjon állami kézben a megyei kulturális intézményrendszer
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A január óta állami fenntartású megyei múzeumi és könyvtári hálózat települési önkormányzati kézbe adásától óv a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ).

prae.hu

A korábban megyei önkormányzati fenntartású múzeumok, könyvtárak, levéltárak és művelődési központok 2012. január 1-jén kerültek a megyei intézményfenntartó központok irányítása alá, ezt az állapotot azonban a kormány is ideiglenesnek tekinti - mondta el az MTI-nek hétfőn a KKDSZ elnöke.

Földiák András hozzátette: tudomásuk szerint a kormány már három alkalommal tárgyalta a kérdést, anélkül hogy döntést hozott volna. Úgy tudják, hogy a legfrissebb tervezetben a megyei múzeumi és könyvtári hálózat a települési önkormányzatokhoz kerülne, állami fenntartásban csak a megyei levéltárak és művelődési központok maradnának.

Más azonban a könyvtárak és a múzeumok helyzete - hangsúlyozta a KKDSZ vezetője: a könyvtári olvasók nagy része a városokból kerül ki, és megyei funkcióik is jóval csekélyebbek, mint a múzeumoknak.

Utóbbiak ugyanis szervesen a megyéhez kötődnek: a régészeti, néprajzi, földtani gyűjtemények például mind-mind egy egész megye és nem csak egy település területét fedik le - mutatott rá.

Földiák András emlékeztetett arra, hogy a vidéki múzeumi intézmények 80 százaléka ma a megyei múzeumokhoz tartozik, néhány kiállítóhelyet tartanak fenn csupán települési önkormányzatok.

"Mikor ilyen nagy pénzügyi bajban vannak a városi önkormányzatok, miért finanszíroznák a megyei funkciókat? Sok esetben saját feladataikat sem tudják: Nyíregyházán például a napokban zártak be a városi könyvtár négy fiókkönyvtára közül kettőt" - említette példaként, hozzátéve: ebben az esetben intézménybezárási hullámtól kellene tartani.
Földiák András szerint félő ugyanakkor, hogy amennyiben a kormány az önkormányzatokhoz rendeli a megyei múzeumi hálózatot, azok mégsem fognak tiltakozni, mert komoly épületvagyonhoz juthatnak: a megyei múzeumok szinte kivétel nélkül a történelmi városközpontokban, műemlék épületekben vannak.

A KKDSZ március 14-én saját honlapján a vidéki múzeumok megmentéséért online petíciót is indított, amelyet hétfő délutánig több mint 1100-an írtak alá.

Az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottsága Ellenőrző albizottságának a témával foglalkozó hétfői ülésén többek között Kálnoki-Gyöngyössy Márton, a Megyei Múzeumok Igazgatóságainak Szövetsége elnöke, valamint L. Simon László, a kulturális bizottság és a Nemzeti Kulturális Alap elnöke is a megyei múzeumi hálózat állami fenntartásban maradása mellett érvelt.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A teremtett „képzelet” határtalansága
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés