bezár
 

irodalom

2012. 03. 19.
Részvételi csúcs a jubileumi sanghaji irodalmi fesztiválon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Minden korábbinál több érdeklődőt vonzott az idén tizedik születésnapját ünneplő Sanghaji Nemzetközi Irodalmi Fesztivál, amely vasárnap ért véget a kelet-kínai metropoliszban.

prae.hu

A kéthetes programsorozat ideje alatt a kínai közönség tizenöt ország több mint nyolcvan írójával és művészével ismerkedhetett meg, köztük a magyarul A mennyei örömök klubja címen megjelent nemzetközi bestsellert jegyző Amy Tannal, a gyerekkönyveivel hírnevet szerző Sarah Brennannal, valamint a Simpson család és a Futurama animációs sorozatok kitalálójával, Matt Groeninggel.

Az író-olvasó találkozókra, ebédekre és workshopokra már hetekkel a fesztivál március 4-i kezdete előtt elfogytak a jegyek, a rendezvény első hetében minden más program is telt házzal ment. A fesztiválon kiemelt szerepet kaptak a Kínával kapcsolatos témák és az újonnan megjelent könyvek. A kanadai Jonathan Campbell a kínai rockzenével kapcsolatos könyvét mutatta be, a német Steffi Schmitt arról szólt, miként mesélnek a sanghaji séták a metropolisz történetéről, a város három legmagasabb felhőkarcolóját tervező építészek egy része pedig a Sanghaj jövőjét illető elképzeléseikről beszéltek.

Kína nemzetközi politikában és gazdaságban betöltött szerepe ma már vitathatatlan, a kínai irodalom globális hatása ugyanakkor igen csekély. A kínai kortárs szerzőket és műveiket nem ismerik külföldön, ennek részben a nyelv sajátossága az oka: a kínairól való fordítás jóval nehezebb, különleges képességeket és jártasságot kíván, ilyen szakemberekből viszont nagyon kevés van - hangzott el az irodalmi fesztiválon.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon
irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés