bezár
 

zene

2012. 03. 18.
BTF - Ősbemutató a Budapesti Tavaszi Fesztiválon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Dubrovay László Tündérszép Ilona és Árgyélus királyfi című nagyzenekari szimfonikus költeményét mutatja be a debreceni Kodály Filharmónia kedden este a budapesti Belvárosi Szent Mihály-templomban. A zenemű Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából készült és a Budapesti Tavaszi Fesztiválon hangzik el először.

prae.hu

A koncerten elsőként Kodály Psalmus Hungaricusát adják elő Szerekován János szólójával. Az ősbemutató után pedig Vajda János Magnificatját szólaltatja meg a Kodály Filharmonikusok Debrecen és a Kodály Kórus Debrecen, e mű szólistája Jónás Krisztina.

Somogyi-Tóth Dániel, az Kodály Filharmónia művészeti vezetője a műsorválasztással kapcsolatban elmondta az MTI-nek, hogy egy pályázaton új magyar alkotások bemutatására nyertek támogatást. Az együttes e téren kiválóan teljesít, a legtöbb új darabot mutatják be az évadban - fűzte hozzá.

A karmester kitért arra, hogy három bemutatót terveztek Budapestre, az egyik került a BTF programjára, a másodikat, Sáry Bánk kompozícióját ősszel a Korunk zenéje sorozatban fogják bemutatni, a harmadik pedig a Müpa Szimfonikus felfedezések című körképébe illeszkedik, ez Fekete Gyula új zenekari szvitje lesz.

Dubrovay László Tündérszép Ilona és Árgyélus királyfi című nagyzenekari szimfonikus költeménye Liszt Ferenc születésének 200. évfordulójára készült. Somogyi-Tóth Dániel hangoztatta, Dubrovay a nagy előd hasonló műfajú alkotásait tekintette mintának. Hagyományos, klasszikus szerkesztésű, letisztult és kifejezetten szép dallamvilágú zenei anyagot írt a szerző, nemcsak Lisztre, hanem az ifjú Kodályra mutató eszközök is felfedezhetők a műben.

A hétrészes darab a mese legfontosabb eseményeit jeleníti meg. A zenei karakterek egy-egy szereplőt mutatnak be. Arra a felvetésre, hogy lehet-e a kompozíció egy drámai alkotás - opera vagy balett - nyitánya, vagy összefoglalója, a karmester úgy vélte, kibővítve lehet színpadi alkotás a darabból.

Vajda Magnificatját karácsonykor már nagy sikerrel játszották Debrecenben, Somogyi-Tóth Dániel szerint az egyik legszebb új zene, amely ma hallható.

Az európai hírű Kodály Kórus és a Csokonai Színház rezidens operazenekaraként is működő Kodály Filharmonikusok szorosabb együttműködésben dolgozik tovább. Így másnap, szerda este Korngold A halott város című operájában a Fesztivál Színházban is a zenekar játszik.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés