bezár
 

zene

2012. 03. 17.
Durgas: Budapesten kezdi turnéját az amerikai folkrock csapat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A fővárosi Gozsdu Manó Klubban kezdi európai turnéját áprilisban az izgalmas folkrockot játszó amerikai Durgas, amely Magyarországhoz is több szállal kötődik; a koncertsorozat előtt a zenekar egyik alapítója, Christopher Simmersbach gitáros nyilatkozott az MTI-nek.

prae.hu

"A Durgas elődjét, a Subtle Plague-ot még 1984-ben hívtuk életre, aztán a 2000-es évek első fele táján volt egy huzamosabb időszak, amikor Hawaii-on éltünk. Az első két hónapban egyáltalán nem jutottunk internethez, közben elvesztettük a honlapunk domain nevét. Ekkor az indiai hitvilágban az igazságosságot, becsületességet megtestesítő Durga isten nevét vettük fel, az egyetlent, ami még nem volt foglalt" - mesélte Christopher Simmersbach.

A gitáros testvérével, a szintén gitározó és éneklő Benjii-vel Bajorországban született, gyerekként négy kontinensen is megfordult, az Egyesült Államokban Los Angelesben.

"Alapvetően rockzenét játszunk, amiért én mégis erősen műfajfúziós szerzeményeknek titulálnám dalainkat, az a zenekari tagok sokszínűsége. Mindnyájan a világ más-más tájairól jöttünk, mindannyiunk hozott magával valami sajátot, hátteret és a legkevésbé szokványos történeteket. A Durgas stílusában fellelhető afrikai népzenei elemek egyértelműen visszavezethetők a gyermekként Afrikában, Tanzániában, Malin és Szenegálban töltött éveimre. Olyan amerikai rockzenét játszunk, amelyben pszichedelikus, reggae és folkos elemek egyaránt felfedezhetők" - fogalmazott Christopher Simmersbach.

A Durgas az elmúlt évek során több kontinensen, rengeteg országban felbukkant Svédországtól Hawaii-ig, és Budapest is régóta állandó állomáshelye.

"Kezdetben persze Amerikában játszottunk, de utazó természetünkből eredően egy idő után úgy éreztük, itt az ideje más helyeket is felkeresni. Először véletlenül kerültünk Magyarországra, még az első európai utunk során, 1993-ban valaki megadott nekünk egy telefonszámot az akkori Tilos az Á-ba, amit Palotai Zsolt szervezett. Repülőre szálltunk, konkrét tervünk nem volt, teljes mértékben a szerencsére bíztuk magunkat. Zsoltot már a Nyugati pályaudvarról, teljes menetfelszerelésben hívtuk fel és megkérdeztük tőle, játszhatunk-e aznap este az Á-ban. Egyszerűen zseniális koncert volt" - idézte fel a zenész.

A Durgas az elmúlt években többször is fellépett a budapesti Trafóban, a volt Gödör Klubban, az A38 hajón, a Corvintetőn, tavaly Békéscsabán és az Ördögkatlan Fesztiválon is.

"Mondhatjuk úgy, hogy európai ténykedésünk kiindulópontja Budapest. A zenekar tagjai a világ különböző részein élnek, amikor turnézni indulunk Európában, először mindenki ide érkezik. Itt próbáljuk el a műsort, innen indulunk útnak és ide is érkezünk vissza a turné végén. A város remek, a magyar közönség páratlanul odaadó és aktív, szeretünk itt lenni" - nyilatkozta Simmersbach.

A Durgas április elején indul egyhónapos európai koncertkörútjára, ennek első állomása lesz a Gozsdu Manó Klub április 5-én. Az előzenekar a budapesti Fat Cat lesz.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés