bezár
 

színház

2012. 03. 16.
A Caligula helytartója a Jókai színházban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Befejező szakaszához ért a Caligula helytartója című darab alkotócsapatának felkészülése a révkomáromi Jókai színházban. Székely János drámájának bemutatójára péntek este hétkor kerül sor.

Szkéné színház

Az előadást Béres Attila, a Budapesti Operettszínház rendezője, a Miskolci Nemzeti Színház főrendezője állította színpadra a Horesnyi Balázs díszlettervező által megálmodott díszlettel. A jelmezek Pilinyi Márta jelmeztervező tervei alapján készültek, az előadás dramaturgja pedig Ari-nagy Barbara.

Nem véletlen, hogy a felvidéki társulat éppen ezt a darabot és éppen most tűzte a műsorára, hiszen annak több helyi aktualitása is van.
"Székely drámája annak az embernek a harcáról szól, aki mer gondolkodni" - mondta el Béres Attila. Rámutatott: "Ez a történet itt Komáromban hatványozottan igazabb történet, mint ha Magyarországon tűzi műsorára valamelyik színház. Mert Székely műve határon túl sokkal összetettebben, érzékenyebben, sokkal húsba vágóbban beszél a hatalom kiszolgálójának a helyzetéről, a hatalom és a humánum viszonyáról."

A drámát a rendező ezúttal nem egy korabeli palotába álmodta, hanem aktualizálva, egy katonai bázisra tette a helyszínt.

"Azért szeretem ezt a katonai világot az előadásban, mert ez van legközelebb ahhoz a rendhez, diktatúraszerűséghez, amit ez a világ képvisel" - mondta el a rendező.

A felvidéki társulat a színpadon is parádés szereposztással várja a látogatókat.

A szíriai helytartó szerepében a friss Jászai Mari-díjas Tóth Tibor, a Komáromi Jókai Színház igazgatója látható. Ellenfele, Barakiás főpap alakítója szintén Jászai Mari-díjas, Papp Zoltán. A többi szerep megformálója sem kevésbé neves művész, hiszen Decius szerepében Mokos Attillát láthatják a nézők, Agrippát pedig a szintén Jászai Mari-díjas Fabó Tibor alakítja majd.

A Jókai színház pénteken, szombaton és vasárnap is egy-egy előadással várja az érdeklődőket, de a darab reményeik szerint hamarosan más színeken is látható lesz.

"Szeretnénk tájolni is a darabbal, egyelőre annyi biztos, hogy májusban Budapesten lépünk fel, de a tervek közt több szlovákiai helyszín is szerepel" - mondta el terveik kapcsán az MTI-nek Szabó Helga a Jókai színház programtervezője.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Hodászi Ádám: Kikönnyítve című drámája az Apertúra Bázison

Más művészeti ágakról

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés