bezár
 

zene

2012. 03. 16.
Mihaela Ursuleasa román zongoraművész koncertje
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Mihaela Ursuleasa román zongoraművész legkedvesebb szerzőinek műveiből ad koncertet vasárnap este Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínház nagytermében.

prae.hu

Ursuleasa programján Paul Constantinescu Szvitje, Bartók Béla Zongoraszvitje és a Két román tánc, valamint Robert Schumann Davidsbundlertänze című műve szerepel. Az eseményt a Budapesti Román Kulturális Intézet szervezte a 32. Budapesti Tavaszi Fesztiválra - mondta el az MTI-nek Brindusa Armanca, az intézet igazgatója.

A csodagyerekként indult Mihaela Ursuleasa mára nemzedékének egyik legeredetibb zongoristájává érett. Tizenhét évesen nyerte el a Clara Haskil Zongoraverseny első díját, tíz évvel később a San Francisco Chronicle kritikusa pedig már így írt róla: "ilyen Beethoven-játékot nem hallottunk Claudio Arrau vagy Clara Haskil óta" - idézte a lapot az igazgató.

Temperamentumos és technikailag csiszolt játékát hallhatta már a New York-i Carnegie Hall, a bécsi Konzerthaus, a kölni Filharmónia, a zürichi Tonhalle, vagy az amszterdami Concertgebouw közönsége.

Mihaela Ursuleasa 1978-ban született Brassóban és nagyon korán elkezdődött zenei pályafutása. Tanulmányait 1990-től Ausztriában folytatta. Mára kiegyensúlyozott nemzetközi karriert épített, koncertkörútjainak fontos állomásait jelentik a német nagyvárosok hangversenytermei.

Visszatérő vendégszólistája olyan együtteseknek, mint például a Berlini Rádió Szimfonikus Zenekara, a Berni Szimfonikus Zenekar, a Mozarteum Zenekara, a Bécsi Szimfonikus Zenekar és a Londoni Filharmonikusok. Az őt vezénylő karmesterek neve között szerepel Daniele Gatti és Marek Janowski, emellett számos fesztivál - köztük Luzern, Salzburg, Graz, New York - fellépője.

Ursuleasa első lemeze 2010-ben jelent meg és azonnal elnyerte az ECHO Klassik Az év szólóalbuma díját. A lemezen Beethoven, Brahms, Ravel, Contantinescu és Ginastera argentin zeneszerző művei hallhatók. A következő, Román rapszódia című CD-je 2011 márciusában készült el - foglalta össze Brindusa Armanca.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
A 180-as Csoport című kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Renaud-Delage: Gru 4
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés