bezár
 

irodalom

2012. 03. 13.
Átadták a Szabad Sajtó-díjakat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ónody-Molnár Dóra, a Népszabadság újságírója, Szalay Zoltán fotóriporter, Szigeti László, a pozsonyi Kalligram kiadó igazgatója és Szilágyi Ákos esztéta kapta idén a Szabad Sajtó-díjat. Az MSZP által létrehozott Szabad Sajtó Alapítvány tizenkilencedszer ítélte oda az elismerést, amelyet kedden Budapesten vehettek át a díjazottak.

prae.hu

Különdíjban részesült Földes György történész, a Politikatörténeti Intézet főigazgatója, a Szabad Sajtó Alapítvány korábbi elnöke és Szepesi György sportkommentátor, aki később, otthonában veszi át az elismerést.

Mesterházy Attila, az MSZP elnök-frakcióvezetője a díjátadó ünnepségén arról beszélt: bár "Magyarországon nem üldöznek vagy lőnek le újságírókat", nincs sajtószabadság, mert hiányoznak a választópolgárok objektív tájékoztatásának feltételei.

Mint mondta, az újságírók nagy részének nehéz körülmények között kell dolgoznia. Ennek egyik oka - folytatta - a rossz médiaszabályozás, amely súlyos büntetéseket tesz lehetővé, így öncenzúrához vezet, a másik, hogy a kormánnyal kritikus médiumok nem jutnak elég hirdetéshez.

Ezt azzal magyarázta, hogy sok vállalat szerint csak ott érdemes hirdetni, ahol például az állami tulajdonú Szerencsejáték Zrt., mert ha eltérnek ettől "a kimondatlan alapelvtől", "gondjaik lehetnek".

A pártelnök úgy vélte, ha valaki a jelenlegi sajtóviszonyok között próbálná megismertetni a közvéleménnyel az 1848. március 15-i tizenkét pontot, először meg kéne mutatnia "vagy Simicska vagy Nyerges úrnak", aztán ha ők átengedték, "tanácsot kellene kérnie Szalai Annamáriától", végül "egy-két pontot biztosan kiretusálnának a tizenkettő közül".

Mesterházy Attila ugyanakkor köszönetet mondott azoknak az újságíróknak, akik mindennek ellenére példamutatóan kiállnak az objektív tájékoztatás mellett, amihez szerinte "egyre nagyobb bátorság kell".

Kránitz László, a Szabad Sajtó Alapítvány elnöke - a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának MSZP-s delegáltja - elmondta: szervezetük csaknem húsz éve ismeri el újságírók teljesítményét, aminek most különös jelentőséget ad, hogy az utóbbi időben több fenyegetés éri a sajtószabadságot.

Ónody Molnár Dórát a többi között a társadalmi egyenlőtlenségeket feltáró írásaiért, Szigeti Lászlót a szlovákiai magyar írok munkáinak megjelentetéséért, a cseh és szlovák irodalom megismertetéséért, Szilágyi Ákost pedig elsősorban publicisztikai munkásságáért díjazta az alapítvány.

Szalay Zoltán Táncsics Mihály-díjas fotóriporter méltatásában elhangzott, hogy szakmája majd' minden ágát művelte, dolgozott napi- és hetilapnál, de készített szociofotókat és Latinovits-lemezborítót is.

Szepesi Györgyöt "Magyarország hangjának", minden idők legjobb magyar sportriporterének nevezte a laudáció, kiemelve, hogy 49 magyar olimpiai aranyérem megszerzését közvetítette, szavai sok esetben szállóigévé váltak.

Földes György a Szabad Sajtó Alapítvány élén végzett tevékenységéért és a baloldali sajtóért tett erőfeszítéseiért kapott Szabad Sajtó-különdíjat.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés