bezár
 

színház

2012. 03. 12.
Az új Nemzeti Színházat megnyitó Tragédia-előadásra emlékeznek
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az új Nemzeti Színházat tíz évvel ezelőtt megnyitó előadás, Az ember tragédiája színpadra állítását elevenítik fel a produkcióban játszó színészek, az alkotók, dokumentumfilm-részletek és fotók segítségével kedden Budapesten, a Bajor Gizi Színészmúzeumban.

Szkéné színház

A különleges eseményen az érdeklődők találkozhatnak mindazokkal, akik a produkciót létrehozták, majd az új Nemzeti Színházban 2002. március 15-én bemutatták.

Az ember tragédiáját Szikora János rendezte, Szarvas József alakította Ádámot, Pap Vera játszotta Éva szerepét, Alföldi Róbert pedig Lucifert keltette életre. Az előadáshoz Márta István komponált zenét, Pintér Tamás a mozgásterveket készítette. A díszleteket Milorad Kristic, a jelmezeket pedig Tresz Zsuzsanna tervezte. Az olvasópróbát Madách Imre szülőhelyén, a szlovákiai Alsósztregován tartották.

A szervezők ígérete szerint a Bajor Gizi Színészmúzeumban kedden az alkotók és a főszereplők mellett a többi között Berek Kati, Gubik Ágnes, Básti Juli, Hirtling István, Bodrogi Gyula, Székhelyi József, Kőszegi Ákos, Sztárek Andrea és a Szegedi Kortárs Balett tagjai is ott lesznek.

Az alkotók és művészek fotók, dokumentumfilm-részletek, kiállított rekvizitumok és kötetlen beszélgetés segítségével elevenítik fel a színházteremtés e viharos, politikai és művészi szenvedélyekben és izgalmakban bővelkedő drámai és humoros epizódjait - olvasható a múzeum MTI-nek elküldött közleményében.

Az új Nemzeti Színház megnyitásának tizedik évfordulóját március 25-én ünnepli a társulat: az esti díszelőadáson Az ember tragédiáját Alföldi Róbert rendezésében láthatja a közönség, délután pedig a Bánk bán juniort játssza a színház. Az évforduló alkalmából fotópályázatot is hirdettek, amelyre a Madách-művel kapcsolatos alkotásokat várták a szervezők. A nyertes képekből a díszelőadás előtt kiállítás nyílik.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Podlovics Laura: Nem félünk a sötétben / Budapest Bábszínház, Kísérleti Stúdió
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
színház

Kabóca Bábszínház: Dödölle

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés