bezár
 

art&design

2012. 03. 12.
Ókeresztény nekropoliszt találtak Rómában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Villamossínek cseréje közben került felszínre Rómában egy ókeresztény nekropolisz. A sírok egyszerűsége miatt a régészek azt feltételezik, hogy rabszolgák vagy szegény rómaiak temetkezési helyéről van szó.

prae.hu

Rómában elég hatvan centiméterre leásni és a villamossínek cseréje régészeti kalanddá változik - írják a római napilapok.

Húsz egymás melletti sír került elő az Aurelianus császár által emelt egykori városfalak mentén a Cestius-piramisnál. Minden sír tökéletes állapotban megmaradt csontvázat őrzött meg. Ép fogazatuk alapján 15-18 éves fiatalok temetkezési helye volt ez, közöttük egy 13 éves gyerekkel - mondta el az ásatást vezető Anna Maria Durante régész.

Többségüket mellkasukon keresztbe tett karral temették el. A sírokban nem találtak semmilyen dísztárgyat néhány amfora, és egy pásztort és nyájat ábrázoló szarkofág kivételével. A régészek szerint egy Krisztus utáni 3-5. századi keresztény temetőről van szó, ahova rabszolgák vagy szegények temetkeztek.

A sírok három rétegben sorakoznak egymás alatt két méter mélységig. A régészek naponta egyet tudnak kiásni és március végéig kaptak időt. Utána befedik az ásatást, rajta az új villamossínekkel.

Az Aurelianus-falak mentén már egy 2006-os gázvezetékcsere alkalmával is harmincöt sírt találtak. A csontvázakat a Diocletianus-fürdőiben működő restaurátorműhelybe szállították.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés