bezár
 

art&design

2012. 03. 08.
A Csíki Székely Múzeumé a MúzeumCafé-díj
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Gyarmati Zsolt történész, a Csíki Székely Múzeum vezetője vehette át az idén másodszor odaítélt MúzeumCafé-díjat csütörtökön Csíkszeredán.

prae.hu

A Szépművészeti Múzeum által alapított múzeumi magazin a csíkszerdai intézménynek az egész magyar múzeumi világ számára példaértékű modernizálásáért, a múzeumnak otthont adó Mikó-vár felújításában játszott szerepéért, valamint az elmúlt évek nagy sikerű kiállításainak megszervezésért ítélte oda a díjat - közölte az MTI-vel csütörtökön a Szépművészeti Múzeum.

Az alapítók szándéka szerint az elismeréssel a magyar múzeumi szakmából minden évben egy olyan szakember munkáját ismerik el, aki a MúzeumCafé szellemiségével összhangban előremutató, új és korszerű szemlélettel alkotott a maga szakterületén.

A döntésben a szerkesztőbizottság (Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, György Péter esztéta, az ELTE Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetének igazgatója, Rockenbauer Zoltán művészettörténész, Török László ókorkutató, régész-egyiptológus, akadémikus) és Martos Gábor főszerkesztő munkáját Hatházi Gábor, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) főosztályvezető-helyettese, Cseri Miklós, az ICOM Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke, a szentendrei Skanzen főigazgatója és Mélyi József, a Műkritikusok Nemzetközi Szövetsége (AICA) Magyar Tagozatának elnöke, művészettörténész-műkritikus segítette.

Gyarmati Zsoltot 2003-ban nevezték ki a csíkszeredai Csíki Székely Múzeum élére. Azóta az igazgató gyökeresen megváltoztatta az 1930-ban alapított, 1970 óta a 17. századi Mikó-várban működő intézményt.

A méltatás szerint a magas színvonalú tudományos munkát végző, friss és nyitott szellemű, a közönség igényeit is maximálisan kiszolgálni igyekvő múzeum az elmúlt években több, nagy sikerű kiállításnak adott otthont, amelyek egyenként is több tízezer látogatót vonzottak a csíki városba.

Ezekhez a sikeres kiállításokhoz az elmúlt években példaértékű múzeumpedagógiai program és több, a muzeológiai-szakmai munkát segítő fejlesztés is társult, elkezdődött továbbá a Mikó-vár átfogó rekonstrukciója és ezzel együtt a múzeum új állandó kiállításának létrehozása is.

A több mint 7 millió lejből (csaknem 500 millió forintból) megújuló műemléki épület a tervek szerint tavasszal nyitja meg kapuit a látogatók előtt - emlékeztet a közlemény.

A MúzeumCafé-díjat és a vele járó, a NEFMI és a magazin által felajánlott 200 ezer forintot Csíkszeredában adta át Martos Gábor főszerkesztő. Az elismerést az elképzelések szerint minden év márciusában - abban a hónapban, amikor Gróf Széchényi Ferenc 1802-ben felajánlotta gyűjteményét a köz javára - adja át a magazin.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
Az acb Galéria Redők című tárlatáról
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés