bezár
 

színház

2012. 03. 07.
Vidnyánszky a kaposvári színházi intézet igazgatója
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Vidnyánszky Attilát, a debreceni színház igazgatóját bízták meg a Kaposvári Egyetem Színházi Intézetének vezetésével - tájékoztatta Szávai Ferenc rektor szerdán az MTI-t. Vidnyánszky Attila óriási feladatnak tekinti az intézet vezetését és azt szeretné, ha két-három év múlva meghatározó iskolává nőné ki magát a kaposvári intézet.

Szkéné színház

Szávai Ferenc az MTI-nek elmondta: elfogadva az intézmény szenátusának javaslatát, március 6-tól nevezte ki Vidnyánszky Attilát négy évre. Ezzel együtt két másik intézet - a médiaművészeti és a vizuális művészeti - vezetőjét is kinevezték. Szávai Ferenc jelezte: rövid időn belül mindhárom intézetvezető sajtótájékoztatón ismerteti elképzeléseit.

Vidnyánszky Attila Kossuth-díjas rendezőt 22 igennel támogatta a szenátus, a másik pályázó, Csáki Judit színikritikus, a Kaposvári Egyetem színházi tanszékének vezetője három szavazatot kapott a szenátustól.

A Kaposvári Egyetem december végén írta ki a színházi és a látványtervezői tanszéket összefogó színházi intézet vezetőjének pályázatát.

Vidnyánszky Attila, aki múlt év szeptemberében a Kaposvári Egyetem tanévnyitóján címzetes egyetemi tanári címet kapott, a kaposvarmost.hu portálnak adott interjúban elmondta: az intézet vezetése "óriási feladat, hatalmas felelősség is. Van bennem egy nagyon erőteljes tenni akarás, és persze szorongás is, hogy sikerül-e valóban mindazt létrehozni, amit elterveztem és vállaltam a pályázatomban".

Közölte, hogy az évad második felét teljesen felszabadította, így eleinte akár hetente több napot is Kaposváron tölt majd. "Erről tudnak a debreceniek, s hogy tudjam egymás mellett végezni a két feladatot, ezért kevesebb rendezést vállaltam a következő évadra" - fogalmazott.

Mint elmondta, régi vágya, hogy újra taníthasson. "Már tanítottam Kijevben, iskolát akartunk csinálni Debrecenben is, de ott a realitások felülírták szándékainkat. Most ez egy lehetőség arra, hogy megvalósíthassam terveimet, amelyeket 5-6 éve dédelgetek" - olvasható a kaposvári portálon.

Vidnyánszky Attila úgy fogalmazott, pontosan látja a kitörési pontokat, amelyek segítségével egy valóban meghatározó szerepű iskolává, sőt, nemzetközi színtéren is jegyzett képzőhellyé lehet fejleszteni a kaposvári színészképzést. Ebben külföldi mesterekre is szükség lesz, tervei szerint már tavasszal hív fiatal rendezőket Krakkóból és Moszkvából.

A helyi Csiky Gergely Színházzal való együttműködésről azt mondta, hogy az egyetem és a színház kapcsolata kulcskérdés. "A színház a bázis, így nagyon fontos, hogy olyan emberekkel dolgozhassak, akik egyik lábukkal ott vannak, másikkal pedig az egyetemen. Nagyon számítok a színházra" - fogalmazott, hozzátéve, hogy Rátóti Zoltánra, a teátrum igazgatójára is számít és rendezni is fog jövőre Kaposváron.
Véleménye szerint két-három éven belül meghatározó iskolává tudja kinőni magát a kaposvári képzőhely.

"Remélem, hogy egy olyan iskola lesz, amely szervesen együtt dolgozik a magyar színházi szövetségekkel. Nemcsak egy-egy bemutató erejéig vállalnánk vendégszereplést, hanem bérletbe, évadra is, így megismerhetnék a hallgatók a színházakat, és eldönthetik, hogy hol szeretnének majdan dolgozni" - fogalmazott a kaposvarmost.hu-nak Vidnyánszky Attila.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
színház

Podlovics Laura: Nem félünk a sötétben / Budapest Bábszínház, Kísérleti Stúdió
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
színház

Az ÖrkényKÖZ 1,5 ezrelék bemutatójáról

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bartók György szerzői estje a Fugában
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés