bezár
 

art&design

2012. 03. 06.
Budapesti konferencia az észak-amerikai őslakosokról
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az észak-amerikai (Kanada, Egyesült Államok és Mexikó) őslakosok világával foglalkozik a március 8. és 10. között sorra kerülő konferencia a Károli Gáspár Református Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karain Budapesten.

prae.hu

Az angol, francia és spanyol nyelven zajló tudományos ülés előadói foglalkoznak egyebek mellett az emberi jogok és joguralom, a demokrácia, a társadalmi és kulturális sokszínűség, a környezetvédelem és gazdasági fejlődés, a művészi ábrázolás és interpretáció, a vallás, a tudomány és a tudományos fejlődés témaköreivel.

Az előadók között a felsőoktatás különböző humán és reál területein dolgozó kanadai, egyesült államokbeli, mexikói, közép- és kelet-európai, oroszországi, indiai és dél-koreai szakemberek, továbbá számos egyetem diákjai mellett civil szervezetek képviselői is felszólalnak. A konferencia válogatott előadásaiból kiadvány készül.

A programok között felolvasás, élő indián zene, kiállítások, módszertani műhelymunka és dokumentumfilm-vetítés is szerepel, az emberi jogokról és társadalmi perspektívákról kerekasztal-beszélgetést rendeznek.

A témák köré épülő szekció előadásokon kívül plenáris előadást tart Nathan Kowalsky (Albertai Egyetem,), Agustín Cadena Rubio író (Mexikó), Hartmut Lutz (Greifswaldi Egyetem) és James Oberly (Wisconsin-Eau Claire-i Egyetem) - közölte a Károli Gáspár Református Egyetem az MTI-vel.

A nemzeti és őslakos kisebbségek kérdése a világ minden táján aktuális és kutatott kérdéskör. Ez Közép- és Kelet-Európára is igaz, ahol kiváló kanadisztikai és amerikanisztikai kutatóműhelyek működnek, amelyek többek közt ezt a témát is kutatják. A konferencia célja az ilyen tárgyú hazai kutatások élénkítése és a nemzetközi tudományos együttműködés erősítése.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Az acb Galéria Redők című tárlatáról
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Platon Karataev: Napkötöző
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés