bezár
 

színház

2012. 03. 03.
Szcenikai tárlatsorozat az Országos Színháztörténeti Múzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Vendégségben a Színház címmel szcenikai tárlatsorozatot indít az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) az otthonául szolgáló Áldásy-palota egykori szalonjában, a Körteremben. A sorozat keretében elsőként Olekszandr Bilozub díszlet- és jelmeztervező kamaratárlata látható március 5-től.

Szkéné színház

A kiállítást hétfőn 17 órakor Vidnyánszky Attila színházigazgató-rendező nyitja meg, a tárlat kurátora Szebeni Zsuzsa - olvasható az OSZMI MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az OSZMI fennállásának 60. évfordulója alkalmából rendezett tárlatsorozattal a színházi látványvilág sokféleségét igyekeznek bemutatni a tervezők megvalósult és meg nem valósult munkáin keresztül. Túl az alkotói pályák előtti tisztelgésen, a tervezői műhelyekbe való bepillantással egy újabb kulcsot kaphatunk az előadások jobb megértéséhez.

Elsőként Olekszandr Bilozub ukrán díszlet- és jelmeztervező magyarországi és beregszászi pályájának főbb állomásait mutatják be. A tervező egy évtizede dolgozik együtt Vidnyánszky Attila rendezővel: ez idő alatt a magyar színházi világ megkerülhetetlen alkotópárosává váltak.

Amint a rendező számos nyilatkozatában megemlíti: Olekszandr Bilozub alkotótársa az "álomlátásban", művészi "ikertestvérévé" fogadta őt. Első közös munkájuk 2002-ben a Nemzeti Színház Bánk bán-előadása volt, legutóbbi pedig a debreceni Csokonai Színházban Az ember tragédiája, amelynek bemutatóját pénteken tartották.

"Ez az ember tele van költészettel. Az én költői-színházi eszményemet díszletekben és jelmezekben jelenleg ő fejezi ki leginkább. Ő az, aki folyamatosan meg tud lepni, kreativitása kifogyhatatlan. Ő alkotta meg a Csokonai Színházban A végzet hatalma, a Turandot, a Borisz Godunov és a Mesés férfiak szárnyakkal színpadi világát" - idézik Vidnyánszky Attila szavait az OSZMI közleményében.

A rendező úgy fogalmaz: Olekszandr Bilozub "fantasztikus érzékenységgel tudja beleélni magát a magyar témákba is, több magyar színpadi alapművön dolgozott már vele: ő tervezte a Bánk bán prózai és operai verziójának, a Ludas Matyinak és Az ember tragédiájának látványvilágát is.

A tárlat a hagyományos díszlet és jelmezterveken túlmutató míves tablókon, jelmezeken és kellékeken keresztül mutatja be a művészt. A kiállítás különlegességei az OSZMI szcenikai tárának gyűjteményi keretekben először bemutatott új szerzeményei (a Magyar Állami Operaház 2007-es A róka/ Mavra/ A katona története Sztravinszkij-előadásából), amelyeket az Erkel Színház adományozott a múzeumnak.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
avagy A spacio-temporalitás liminalitásának reprezentációja David Greig Prudenciájának Kovács D. Dániel által teremtett színpadi víziójában...
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

Bartók György szerzői estje a Fugában
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés