bezár
 

art&design

2012. 03. 02.
Nagy érdeklődés kíséri a készülő Europa Jagellonica kiállítást
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Mintegy 350 értékes műtárgyat küld együttesen több mint 120 múzeum a világ szinte minden sarkából az Europa Jagellonica elnevezésű nagyszabású kiállításra, amely május közepétől szeptember végéig lesz látható a közép-csehországi Kutná Horában.

prae.hu

A nemzetközi tárlat szervezői a műtárgyakkal a mai Csehország, Szlovákia, Magyarország, Lengyelország, Litvánia és Horvátország területén a 15. és a 16. században, tehát az akkori lengyel, a magyar és a cseh trónuson ülő lengyel Jagelló-házi királyok korában virágzó késő gótika és korai reneszánsz kultúrát és művészetet kívánják bemutatni. A projekt kigondolója és legfőbb kurátora Jirí Fajt, a jelenleg Lipcsében és Berlinben tevékenykedő neves cseh művészettörténész.

A kiállításon festmények, szobrok, egyházi kegytárgyak, faragott oltárok és más műtárgyak lesznek láthatóak. Nagy érdeklődésre tarthatnak számot egyebek között Lucas Cranach és Albert Dürer festményei, Lőcsei Pál mester oltára vagy a zágrábi és a gniezdói katedrálisok kegytárgyai.

"Kutná Horára, mint a nemzetközi tárlat első színhelyére azért esett a választás, mert az 1500-as években a helyi ezüstbányászat nagyon gazdaggá tette a várost, s ennek következtében a legtehetősebbek nagyban támogatták a korabeli művészeket és művészetet" - mondta Fajt újságíróknak Prágában.

Közölte, hogy a tárlat olyan múzeumok értékes gyűjteményeiből áll össze, mint a madridi Thyssen-Bornemisza Museum, a párizsi Bibliothéque National de France, a bécsi Kunsthistorisches Museum, a berlini Staatliche Museen, az oxfordi Bodleian Library vagy a torontói Ontario Art Gallery. "A tárlatra szinte az összes fontos budapesti, krakkói és varsói múzeum is kölcsönzi Jagelló-kori kincseit" - szögezte le Fajt.

Kutná Hora után a nemzetközi tárlat előbb Varsóba, majd a jövő év első felében Potsdamba költözik, s később a többi közép-európai országban is látható lesz.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Renaud-Delage: Gru 4
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés