bezár
 

irodalom

2012. 03. 01.
Arany János Balladamondó Verseny
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tizenegyedszer mérik össze előadó-képességüket szombaton a magyarországi és határon túli középiskolások az Arany János Balladamondó Versenyen Nagykőrösön.

prae.hu

Prohászkáné Száraz Erika szervező, az Arany János Kulturális Központ munkatársa az MTI-nek elmondta, hogy idén több mint ötven diák érkezik az ország különböző pontjairól és a határon túlról, többek között Debrecenből, Pécsről, valamint a szlovákiai Nagymegyerről (Velky Meder).

A fiatalok két-két művet, egy kötelezően és egy szabadon választott költeményt adnak elő: szombaton délelőtt a Szondi két apródja, a Zách Klára vagy a Tengeri hántás című balladák valamelyikét, míg délután a szabadon választottak közül jelöl ki egyet a zsűri.

Így a délutáni programrész változatosságának köszönhetően valójában egy önálló ballada-est áll össze - mutatott rá a szervező. Felidézte, hogy az évek során egészen kiemelkedő tehetségekkel is találkoztak, illetve olyan egyedi előadásmóddal, amilyet még soha nem hallottak.

"Mindig rácsodálkozunk, hogy mennyi mindent tud mondani Arany a balladával a mai kor fiataljainak" - jegyezte meg Prohászkáné Száraz Erika, aki elárulta: szeretnék elérni, hogy a jövőben a középiskolások pontokat kaphassanak a felvételinél a versenyen elért eredményükért. Az első megmérettetést 1982-ben, Arany János halálának 100. évfordulóján rendezték.

A nagy múltú rendezvény hátteréről szólva a kulturális központ munkatársa emlékeztetett arra, hogy Nagykőrös és a költő kapcsolata közismert, hiszen itt élt és tanított 1851 és 1860 között.

A műfajra pedig azért esett a választás, mert az itt töltött évei alatt írta halhatatlan balladáinak nagy részét.

A kulturális központ irányításával, valamint a nagykőrösi önkormányzat és az Arany János Társaság támogatásával zajló verseny zsűrijének elnöki tisztét ebben az évben Cseke Péter, a kecskeméti Katona József Színház igazgatója látja el, a zsűri tiszteletbeli tagja lesz L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottsága, valamint Nemzeti Kulturális Alap elnöke és Borókai Gábor, a Heti Válasz főszerkesztője.

A XI. Országos és Határon Túli Középiskolai Arany János Balladamondó Verseny Hobo (Földes László) zenés irodalmi estjével veszi kezdetét pénteken este.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
Horváth Iván (1948-2024)
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés