bezár
 

színház

2012. 03. 01.
DESZKA színházi fesztivál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Öt intenzív napot: tizennyolc előadást, műhelybeszélgetéseket, nyílt próbákat és felolvasószínházi produkciót is kínál a hatodik alkalommal megrendezett DESZKA - Kortárs Magyar Drámák Fesztiválja március 10. és 14. között Debrecenben.

Szkéné színház

Mint a mustráról tartott csütörtöki sajtótájékoztatón Vidnyánszky Attila fesztiváligazgató, a házigazda Csokonai Színház vezetője kiemelte, a DESZKA fesztivált "országosan is páratlan együtt gondolkodás" jellemzi, hiszen az előadásokat műhelybeszélgetések és szakmai fórumok kísérik. Lesz olyan nap, amikor délelőtt 10-től hajnali 1-ig az előadások és a szakmai fórumok megállás nélkül érik majd egymást.

Az elmúlt év legizgalmasabb, kortárs magyar drámából készült előadásai közül válogató mustrára a fővárosi Bárka Színház például Tasnádi István East Balkánjával, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház Szakonyi Károly Adáshibájával, az egri Gárdonyi Géza Színház Egressy Zoltán Vesztett édenével, kaposvári Csiky Gergely Színház Háy János és Lovasi András zenés darabjával, A kézzel, a budapesti Magyar Színház Berg Judit Ruminijével, a Vígszínház pedig Szőcs Artúr és Deres Péter Period című művével érkezik.

Három határon túli előadással is várják a közönséget: a temesvári Csiky Gergely Színház Németh Ákos Devianciáját hozza el, Kocsis István A tér című darabját mutatja be a marosvásárhelyi Yorick Stúdió, amely a marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatával közös produkcióban Székely Csaba Bányavirág című művét is előadja.
A házigazda debreceni Csokonai Színház pedig Jantyik Zsolt és a PG Csoport Világvége szerelem című zenés előadását játssza.

A műhelybeszélgetések vendége lesz többek között Spiró György, Szakonyi Károly, Alföldi Róbert, Ráckevei Anna, Eszenyi Enikő, Cseke Péter, Tasnádi István, Bérczes László, Kiss Csaba, Pozsgai Zsolt és Seress Zoltán is.

Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium parlamenti államtitkára a sajtótájékoztatón közölte: az ország megújításával együtt a színházi világ is megújul, az folyamatosan mozgásban van. Ennek fontos pontja az előadóművészeti törvény módosítása, amelynek köszönhetően 2013-ra a színházak finanszírozási rendszere is megváltozik.

Halász János elmondta, hogy a DESZKA fesztivál 25 milliós összköltségéhez 15,5 millióval járul hozzá a minisztérium.

A színházi fesztiválokról szólva jelezte, hogy továbbra is a POSZT számít a műfaj zászlóshajójának, de a különlegességeket nyújtó fesztiválokkal együtt - mint a DESZKA, a Miskolci Operafesztivál vagy a Határon Túli Színházak Fesztiválja - egy hálózatnak kell létrejönnie a magyar színházi életben.

Vidnyánszky Attila hozzátette: bízik abban, hogy a jelenleg zajló törvényi változások elősegítik, hogy újra nagy színpadi művek szülessenek. Ezen a téren megítélése szerint az általa irányított debreceni Csokonai Színháznak nem kell szégyenkeznie.

Somogyi Béla, Debrecen alpolgármestere a fesztivállal kapcsolatban azt emelte ki, hogy a városiak egyértelműen magukénak érzik a rendezvényt, amit jelez, hogy folyamatosan telt házzal zajlanak az előadások.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
színház

Az ÖrkényKÖZ 1,5 ezrelék bemutatójáról
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
színház

Kabóca Bábszínház: Dödölle

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés