bezár
 

irodalom

2012. 03. 01.
A felvilágosodás professzorának mesterkurzusa
2012. március 5-8. ELTE-BTK
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Prof. Hans Erich Bödeker, a berlini Max-Planck-Institut für Wissenschaftsgeschichte professzora, az Eötvös Loránd Tudományegyetem díszdoktora 2012. március 5-8. között négy előadást tart a kora újkori tudományosságról a Bölcsészettudományi Karon.
A tervezett négy előadás alapvetően azt a törésvonalakkal teli folyamatot kívánja történeti perspektívában bemutatni, amely a tudományosság tradicionális formáitól a kísérletezésen, kutatáson alapuló tudomány modern koncepcióinak kialakulásához vezetett. Tárgyalásra kerülnek a konkrét tudományos gyakorlatok történeti és ismeretelméleti kérdései, a tudás előállításának, érvényre juttatásának és terjesztésének formái, az egyes szaktudományok kialakulási folyamata, valamint a természet- és kultúratudományok kölcsönösségi mozzanatai. Az előadások német nyelven hangzanak el.

Hans Erich Bödeker 1977 és 2006 között a göttingeni Max-Planck-Institut für Geschichte tudományos főmunkatársa, majd utóbb megbízott igazgatója volt. Az intézet megszűnését követően a berlini Max-Planck-Institut für Wissenschaftsgeschichte tudományos főmunkatársa lett. 1983 óta folyamatosan több vezető amerikai és európai egyetem vendégprofesszora. Német, francia és angol nyelven publikált könyvei, társszerzőkkel kiadott munkái alapműnek számítanak a felvilágosodás korának kutatásában. Kutatási tevékenységének jelenlegi súlypontjai: a kora újkor tudománytörténete, a kommunikáció társadalomtörténete a felvilágosodás korában, könyv- és olvasáskultúra a kora újkorban, 18. századi európai kultúrtörténet és kultúrkapcsolatok. Hans Erich Bödeker 2008 óta az ELTE díszdoktora.

A professzor (Max-Planck-Institut für Wissenschaftsgeschichte/Berlin) az ELTE BTK Középkori és Kora Újkori Egyetemes Történeti Doktori Programjának meghívására érkezik Budapestre. Az előadássorozatot az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásában megvalósuló kutatóegyetemi projekt támogatja.



Program:

Das Konzept von Wissenschaft in der Frühen Neuzeit
Időpont: 2012. március 5. 16.00

Die Entstehung der modernen wissenschaftlichen Disziplinen
Időpont: 2012. március 6. 16.00

Lesen als gelehrte Praxis in der Frühen Neuzeit
Időpont: 2012. március 7. 16.00

Ausprägung des wissenschaftlichen Buches im Zeitalter der Aufklärung
Időpont: 2012. március 8. 16.00

prae.hu


Helyszín: ELTE BTK (1088 Budapest, Múzeum krt. 4/D. Eötvös terem)

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Platon Karataev: Napkötöző
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés