bezár
 

irodalom

2012. 03. 01.
Sanghaj támogatja a bajban lévő könyvesboltokat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Évente ötmillió jüannel, vagyis 175 millió forinttal támogatja idéntől az internetes könyveladásokkal versenyezni kényszerülő hagyományos helyi könyvesboltokat Sanghaj városának kormányzata - jelentette be a város vezetése.

prae.hu

Az ország történelmében először fordul elő, hogy egy város vezetése segíti a hagyományos könyvesboltokat. A legalább a következő ötéves időszak során garantált éves összeg ráadásul nem csupán az állami kézben lévő könyvesbolt-hálózatokat - mint például a Hszinhua könyvesboltokat - támogatja, azokból magánkézben lévő üzletek is részesülni fognak.

A támogatások odaítéléséről és nagyságáról egy akadémikusokból, olvasókból és iparági szakértőkből álló bizottság dönt, a jelentkezőket szolgáltatásaik és kulturális élethez való hozzájárulásuk alapján rangsorolják.

A város könyvesboltjainak fenntarthatóságát több tényező is nehezíti. Az elmúlt években sokszorosára nőttek például az ingatlanbérleti költségek, emellett a megváltozott olvasói szokások, az elektronikus könyvkereskedők és könyvolvasók előretörése is visszaveti az eladásokat.

Az iparág szereplői azután kongatták meg a vészharangot, hogy február elején gyenge teljesítménye miatt a belváros egyik legnagyobb könyvesboltja kényszerült bezárni. "A város kulturális erejének fenntartásához szükséges a könyvesboltok és újságosok széles hálózatának fenntartása és ápolása.

Nem várhatunk tovább, Sanghajnak támogatnia kell a nehézségekkel küzdő üzleteket" - mondta Kan Ning-huj (Kan Ninghui), a város sajtóért és kiadásért felelős hivatalának helyettes vezetője. Kan azt is elárulta, olyan szabályok kidolgozása is folyik, amelyek adókedvezménnyel és a bérleti költségek csökkentésével segítenék a könyvesboltokat.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
Horváth Iván (1948-2024)
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Renaud-Delage: Gru 4
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés