bezár
 

irodalom

2012. 02. 29.
Bánffy Miklós regényének német fordítását mutatták be Bécsben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bánffy Miklós Megszámláltattál... című történelmi regényének a közelmúltban megjelent német kiadását mutatták be Bécsben a fordító, Oplatka András részvételével.

prae.hu

A kötet - az Erdélyi történet trilógia első része -, februárban jelent meg a bécsi Paul Zsolnay Verlag gondozásában.

Az egyik leggazdagabb erdélyi arisztokrata családból származó Bánffy Miklós, Magyarország 1921-22 közötti külügyminisztere rendkívül sokoldalú ember volt: politikus, író, a budapesti Operaház intendánsa, festő, díszlettervező - hangsúlyozta Oplatka András svájci-magyar történész, író, a Neue Zürcher Zeitung volt szerkesztője a bécsi magyar nagykövetség épületében megrendezett kedd esti könyvbemutatón. Bánffy Miklós rendkívül gazdag, ugyanakkor tragikus életet élt - fogalmazott, rámutatva, hogy az író elfeledve, elszegényedve halt meg 1950-ben Budapesten.

1934-ben megjelent könyvében az író emberi történeteket mesél el, egyúttal pontos képet rajzol az Osztrák-Magyar Monarchia utolsó időszakának magyar társadalmáról, elsősorban a politizáló nemességről. Bánffy Miklós éles kritikát fogalmaz meg az ország sorsát intéző felső osztályról: úgy látja, hogy felelőtlenül politizálva lényegében eljátszották az országot - mondta a fordító.

A könyv a két világháború között több kiadást is megért. Ezután sokáig nem jelenhetett meg, csak az 1980-as években adták ki újra. Az ezredfordulón megjelent angol fordítást francia, spanyol, olasz, holland és az év elején német kiadás követte.

A trilógia másik két kötete - az És híjjával találtattál..., valamint a Darabokra szaggattatol... című regények - a tervek szerint 2013-ban, illetve 2014-ben jelennek meg a Zsolnay Kiadónál.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés