bezár
 

art&design

2012. 02. 29.
Kortárs norvég iparművészet a Budapest Galériában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Konstrukció és Paradigma címmel mutat be válogatást kortárs norvég iparművészek munkáiból a Budapest Galéria szerdától látogatható kettős kiállítása.

prae.hu

A Konstrukció és Paradigma címek a tárlat két részére utalnak, ezek közös vonása azonban, hogy a kísérletező és a hagyományokra építő kézműves iparművészeti tárgyakat egyaránt felvonultatnak - mondta el az MTI-nek a Budapest Galéria igazgatója.

Zsigmond Attila beszámolója szerint az ikerkiállítás kevésbé a funkcionális, mindennapi használatra szánt műtárgyakról szól, inkább az esztétikai értékekre, a gyönyörködtetésre helyezi a hangsúlyt.

A Konstrukció az egybeszerkesztés értelemében a szerkezet fogalmára épül, és tizenhat, a konstrukció elvét különböző módon megközelítő művészt mutat be, akik leginkább fát és textilt használnak.

Koncepciója szerint a Paradigma egy-egy probléma megoldásának ideáját járja körül tizennyolc művész alkotásain keresztül, akik munkáiban a tűzben alakuló anyagok - porcelán, üveg, fémek és kerámia - vannak többségben.

A látogatók olyan formabontó kézműves remekekkel találkozhatnak, mint egy fehér ingnyakakból összegombolt függesztett térplasztika vagy egy ezüstből horgolt, édesvízi gyönggyel díszített nyaklánc, míg más munkák - például egy tőr rénszarvas-csont tokban vagy egy rénszarvasagancs-darabokból felépített térplasztika - a norvég hagyományokra, folklórra utalnak.

A Konstrukció címet viselő válogatásba Edith Lundebrekke kurátor Marit Helen Akslen, Liv Blavarp, Lillian Dahle, Aslaug Juliussen, Inger Blix Kvammen, Havard Larsen, Ingrid Larssen, Erlend H. Leirdal, Anne-Gry Loland, Anne Lene Lovhaug, Lovaas & Wagle, Marianne Moe, Inger Johanne Rasmussen, Franz Schmidt, Lars Sture és Kristin Saeterdal munkáit választotta.

Lars Sture kurátor a Paradigma című kiállításra Ulla-Mari Brantenberg, Vidar Koksvik, Karen Klim, David Calder, Linnéa Calder, Pal Vigeland, Heidi Sand, Leif Stangebye-Nielsen, Liv Midboe, Marit Tingleff, Svein Thingnes, Sidsel Hanum, Tovelise Rokke-Olsen, Tulla Elieson, Jens Erland, Ruta Pakarklyte, Gunnar Thorsen és Irene Nordli alkotásaiból válogatott.

Zsigmond Attila emlékeztetett, az április 1-jéig látogatható norvég tárlat a Budapest Galéria nemzetközi sorozatába illeszkedik: a belvárosi kiállítóhelyen az utóbbi időszakban az olasz, a skandináv, a finn, a japán és a francia iparművészet is bemutatkozott.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
(Súlyosan elfogult vélemény)
A teremtett „képzelet” határtalansága

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés