bezár
 

zene

2012. 02. 29.
Magyar népdal és néptánc a Római Magyar Akadémián
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kárpát-medencei népdalokat és néptáncokat élvezhet a Római Magyar Akadémia közönsége pénteken a Ballando... con gli ungheresi (Magyarokkal táncoló) című programban a Da capo és a Netz együttes előadásában.

prae.hu

A Da capo (olasz zenei műszó: a darab kezdetének ismétlését jelenti) csoport 2008-ban alakult a Nyíregyházi Főiskola Bölcsészettudományi és Művészeti Kara Ének-Zene Tanszékének hallgatóiból. Az együttes tagjai a hagyományos magyar népzenét népszerűsítik, nemcsak együtt tanultak és laktak a kollégiumban, hanem közösen jártak népzenei gyűjtő utakra is.

Életüknek ez a szerencsés egybeesése arra sarkallta őket, hogy elő is adják a gyűjtőútjaikon megismert darabokat A fiatalok a diploma megszerzése után zeneiskolákban is sikerrel tanítják a hagyományos népzenét - írta az MTI-nek küldött tájékoztatójában az akadémia.

A Római Magyar Akadémián föllépő csoportban Csernók Mária Klára és Samu Zoltán hegedül, Bohák Endre brácsán, Kisgyőri Krisztián bőgőn, Zimber Ferenc cimbalmon játszik.

Bemutatkozik az olasz közönségnek a Netz Táncprodukció nevű együttes, amelyet 2009-ben alapított Lengyel Szabolcs táncos-koreográfus, aki működésüket kortárs hagyományőrzésnek nevezi. Az együttes vezetője változó létszámú professzionális táncosokkal dolgozik, valamennyien az eredeti néptánc szakértői - olvasható a magyar akadémia meghívójában.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Nils Frahm: Day
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés