bezár
 

irodalom

2012. 02. 28.
Emlékkonferencia Fekete Gyula író tiszteletére
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Emlékkonferenciát szervezett a Magyar Írószövetség, a Magyar Művészeti Akadémia és az Anyanyelvápolók Szövetsége Fekete Gyula születésének 90. évfordulója alkalmából. A szerda délután kezdődő, Fekete Gyula emlékezete című tanácskozáson tíz pályatárs tart előadást az író közéleti, irodalmi szerepéről.

prae.hu

Vasy Géza irodalomtörténész, a Magyar Írószövetség korábbi elnöke az MTI-nek elmondta, hogy azokat a pályatársakat kérték fel előadásra, akik jól ismerték Fekete Gyulát, esetleg együtt dolgoztak az alkotóval.

Az irodalomtörténész megjegyezte, hogy az előadások nagyobb részben Fekete Gyula közéleti szerepével foglalkoznak.

"Elkerülhetetlen, hogy az irodalom is szóba kerüljön, ugyanis az ő írói-közéleti tevékenysége egy köztes műfajban teljesedett ki, a publicisztikában" - tette hozzá, megjegyezve, halála előtt néhány hónappal, 2009-ben Fekete Gyula újságírói munkásságáért kapta meg a Prima-díjat.

Vasy Géza kitért arra is, hogy az író érdeklődésének középpontjában a társadalmi folyamatok ábrázolása állt, és főként a szociografikus műveit tartja számon az irodalmi közvélemény. "Legismertebb könyve, Az orvos halála 1963-ban jelent meg először - én erről a regényéről fogok előadást tartani" - emelte ki az irodalomtörténész, aki szerint az író műve a "klasszikus lélektani regény továbbvitelének" tekinthető. Megjegyezte, a regény több mint 15 kiadást élt meg és tíz nyelvre fordították le.

A kutató arról is beszélt, hogy Fekete Gyula az Írószövetség történetében is fontos szerepet játszott, 1956 őszén ő helyettesítette a szervezet titkárát, így egyfajta "mindenes" lett. "Az Írószövetség a forradalom központja volt, kommunikációs értelemben mindenképp" - emlékeztetett Vasy Géza, hozzátéve, hogy Fekete Gyula az úgynevezett "kis íróper" egyik gyanúsítottja volt, tíz hónapot börtönben is töltött. "A hetvenes-nyolcvanas években két ciklusig, közel tíz évig volt a szervezet alelnöke, de emellett rengeteg területen tevékenykedett, például írásainak, kiállásának meghatározó szerepe volt abban, hogy az 1960-as években bevezették a GYES-t, azaz a gyermekgondozási segélyt" - mutatott rá az irodalomtörténész.

A konferencián Jókai Anna a Szó és tett egysége címmel, Szakonyi Károly pedig a Nemzetféltés aggodalma címmel tart előadást. N. Pál József irodalomtörténész a Kádár-korszak hatásáról osztja meg gondolatait A kádári sikersztori színe és visszája írószemmel címmel. Az ülésen felszólal az író fia, ifjabb Fekete Gyula is, aki Családtag mint szekundáns címmel tart előadást.

Tóbiás Áron és Pomogáts Béla az 1956 utáni íróperekről fog beszélni, Spéder Zsolt demográfus Gyerekvállalás Magyarországon az ezredfordulón európai összehasonlításban címmel áll a közönség elé. Szíjártó István az író Százak Tanácsában betöltött szerepéről tart előadást, Maróti István pedig Fekete Gyula öröksége címmel az író által indított Örökségünk című könyvsorozatról beszél majd.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
Horváth Iván (1948-2024)
irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés