bezár
 

zene

2012. 02. 27.
Indul a magyar táncház éve Hajdú-Biharban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A magyar táncház éve lesz az idei Hajdú-Biharban, ahol így az év minden szakaszában, a megye több pontján is a néptáncosoké és népzenészeké lesz a főszerep - hangzott el a 2012 - A magyar táncház éve Hajdú-Biharban elnevezésű rendezvénysorozatról tartott hétfői sajtótájékoztatón.

prae.hu

Jantyik Zsolt, a debreceni Méliusz Központ igazgatóhelyettese elmondta: a programsorozathoz egyrészről a magyar táncházmozgalom indulásának idei 40. évfordulója szolgáltatta az apropót, másrészt pedig az, hogy a táncházmódszert az UNESCO tavaly novemberben felvette a szellemi kulturális örökség megőrzését szolgáló legjobb gyakorlatok regiszterébe.

A programsorozat január 28-án Nagyrábén művészeti találkozóval indul és decemberben zárul Debrecenben egy évzáró gálaműsorral. A két esemény között havonta legalább 2-3 rendezvényt tartanak, de a tavaszi hónapokban hetente többször is hajnalig szól a népzene megyeszerte.

Az első táncházat - amelyen Erdélyben gyűjtött táncokat adtak elő hazai művészek - 1972-ben tartották Budapesten, míg Debrecen először 1974-ben adott otthont ilyen estnek.

Azóta Debrecen és Hajdú-Bihar "táncház nagyhatalommá" vált mind az együttesek, mind a rendszeresen megszervezett táncházi estek számának tekintetében - hangoztatta Jantyik Zsolt.

Kardos László, a Hajdú Táncegyüttesért Alapítvány elnöke maga is részt vett az első széki utazásokon, ahol a tánc mellett népszokásokat is megismerhettek. Véleménye szerint a néptánc és a népzene nem száraz szakmai anyag, annak folyamatosan örömet kell okoznia azoknak, akik művelik. "A néptánc egy izgalmas kiteljesedése a személyiségnek, hiszen mindig megújítható és bővíthető improvizatív elemekkel. A néptánc egy szellemi alkotó folyamat része" - fogalmazott Kardos László.

Tiszai Zsuzsa, a Hajdú Táncegyüttes vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar táncházmódszert világszerte ismerik és követik, sőt ma már Lengyelországból és Szlovákiából rendszeresen járnak táncházi szakmai rendezvényekre ottani zenészek és táncosok. Megítélése szerint a táncház közösségteremtő és hagyományőrző szerepe mellett fontos feladatot lát el a fiatalok értékalapú nevelése terén is.

Szűcs János, az idén 60 éves hajdúböszörményi Bocskai Táncegyüttes vezetője az MTI érdeklődésére elmondta: Hajdú-Biharban tucatnyi településen rendeznek rendszeresen táncházi esteket, de alkalmi táncházak szinte mindenhol vannak. Ezek közt felhívta a figyelmet a március 14-én rendezendő debreceni Forradalmi Táncházra.

A szervezők egyben folyamatosan várják a tánccsoportok és zenekarok jelentkezését a programokra, erre a Méliusz Központ honlapján lesz lehetőség.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Nils Frahm: Day
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
A 180-as Csoport című kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés